måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Åtta av tio röstar inte på söndag

Först för 25 år sedan fick Sverige allmän rösträtt, då även personer med intellektuell funktionsnedsättning fick rätt att rösta. Lite har hänt sedan dess. Senaste mätningen visade att i den gruppen valde åtta av tio att inte rösta.

Publicerad: 8 september 2014, 07:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Funktionsnedsättning

Föreställ dig att åtta av tio kvinnor inte röstade, eller att åtta av tio utrikesfödda inte röstade i allmänna val. Vilket ramaskri. Krav skulle resas på särskilda insatser, mediadrevet skulle gå och partierna skulle avkrävas svar på vad dom tänker göra för att rätta till detta demokratiska underskott.

Men så ser det inte ut!

Vi i Studieförbundet Vuxenskolan har i samarbete med Riksklippan, FUB och Centrum för Lättläst det senaste året valt att lyfta fram Mitt Val, som genomförs i projektkommunerna Göteborg, Umeå, Gävle, Ljusdal, Växjö, Östersund och Kristianstad.

Det har varit vårt sätt att sätta fokus på denna demokratifråga, och konkret bidra till ökat valdeltagande. Med hjälp av studiecirkeln och samtalsgrupper har vi byggt kunskap om hur man röstar och vad de olika partierna står för. Det är folkbildning som gör skillnad i människors liv.

Under politikerveckan i Almedalen gick vi runt med portabla valbås och lät allmänhet och politiker prova på att rösta. Valsedlarna var utformade utifrån partiernas budskap men utan partibeteckningar. Poängen var att få igång ett samtal om de vitt skilda förutsättningar många väljare har. Många bra samtal fördes och plötsligt var vi en av sex nominerade till ”Hetast i Almedalen”. Priset gick till ärkebiskop Antje Jackelén. För oss räckte det att vår kampanj blev uppmärksammad, inte för vår egen utan för sakens skull.

Frågan är lika viktig även 15 september, dagen efter valet. Nästa riksdagsval är 2018, och vår tydliga ambition att detta demokratiska utanförskap då ska vara en ickefråga.

Nu är det bara en handfull dagar kvar till riksdagsvalet. Frågan är om Sveriges politiker tänker slå sig till ro med att åtta av tio med intellektuell funktionsnedsättning inte använder sin lagstadgade rätt att rösta i valet. Många väntar med spänning på era svar.

Niklas Lundgren, förbundschef Studieförbundet Vuxenskolan

Berit Danielsson, förbundsordförande Studieförbundet Vuxenskolan

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Funktionsnedsättning

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev