Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Att MP åker ur riksdagen det bästa som kan hända”

Det bästa som nu kan ske är att Miljöpartiet åker ur riksdagen och att alla de partitoppar som legat bakom övergivandet av en rationell miljöpolitik förlorar sina uppdrag, skriver Jonas Paulsson, fd miljöpartist.

Publicerad: 8 december 2017, 09:46

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Givet klimatförändringarna som skenar med ett isfritt Arktis och tinande permafrost borde Miljöpartiet ha större förutsättningar än någonsin.”

Foto: Stefan Jerrevång, TT


Ämnen i artikeln:

MiljöpartietKlimatMiljöJordbrukGustav Fridolin

Miljöpartiets strategi under de senaste åren verkar ha varit att växa genom att locka mittenväljare med skolpolitik och sitta i regering. Det är en strategi som i och med den senaste stora väljarundersökningen från SCB borde ha kommit till vägs ände. Partiet ligger under riksdagsspärren.

Det bästa som nu kan ske är att partiet åker ur riksdagen och att alla de partitoppar som legat bakom övergivandet av en rationell miljöpolitik förlorar sina uppdrag.

Vintern 2009-2010 var jag en av alla dem som flockades på Miljöpartiets möten för nya medlemmar i partikansliet på Pustegränd i Stockholm. I valet 2010 kryssades jag in i Täby kommunfullmäktige men i januari 2014 valde jag att bli politisk vilde eftersom jag helt enkelt inte såg förutsättningarna att bedriva en rationell miljöpolitik inom ramen för Miljöpartiet. I dag visar SCB:s väljarundersökning att 2 av 3 väljare har övergett partiet i Stockholms stad.

Miljöpartiets politiska misslyckande är sällsynt anmärkningsvärt givet de på pappret goda förutsättningarna. Vid ett tillfälle på 1990-talet när partiet låg dåligt till i opinionen yttrade ett språkrör rätt cyniskt att man hade behövt en aktuell miljökris för att locka väljare. Givet klimatförändringarna som skenar med ett isfritt Arktis och tinande permafrost borde Miljöpartiet ha större förutsättningar än någonsin att locka väljare och påverka beslutsfattandet.

Men resultatet av tre år i regeringsställning är ynkligt. Vi har fått Förbifart Stockholm klubbad, massiva statliga subventioner till köttindustrin och det tyska kolet har sålts till högstbjudande. Väljarna har som en följd av detta vänt partiet ryggen. Gustav Fridolin, Peter Eriksson och Per Bolund har de facto misslyckats. Alldeles oavsett vad deras strategi var.

Miljöpartiets ideologiska motpol är Centerpartiet men partitopparnas politiska vägval och strategi har suddat ut skillnaderna mellan partierna. Det har inneburit att den vetenskapligt grundade och varsamma jordbrukspolitiken fullkomligt har fått stryka på foten i svensk politik. Vi som förfasade oss över förre jordbruksministern Eskil Erlandssons köttsubventioner finner inget att glädja oss i den nuvarande regeringens jordbrukspolitik. Kom tillbaka Eskil, allt är förlåtet.

I regeringens livsmedelsstrategi står det att ”en ökad nationell animalieproduktion kan skapa förutsättningar för en ökad andel konsumtion av svenskt kött”. Det är en livsfarlig strategi eftersom en snabb övergång från klimatskadlig animalieproduktion till ett växtbaserat jordbruk är en ödesfråga. Livsmedelsstrategin undertecknade Miljöpartiet med de ideologiska ärkefienderna Centerpartiet och Moderaterna. Jag skulle gärna se Peter Eriksson försvara det beslutet inför en sal full med Grön ungdom.

Fortfarande 2017 har ingen svensk riksdag eller regering satsat en enda statlig skattekrona på att bryta köttnormen. Tvärtom faktiskt. Den svenska regeringen arbetar intensivt för att öppna upp världen för export av svenskt nötkött. Svenska företag kan nu exportera svenskt nötkött till Taiwan. Sverige blir därmed, tillsammans med Nederländerna, de första europeiska länder som får exportera nötkött till Taiwan. Vem hade kunnat ana att det skulle bli en miljöpartistisk regering som lyckades med den "bedriften"?

För att lura i folk att man har en miljöpolitik satsar nu regeringen 100 miljoner kronor om året på mikroplaster. Trots att en tysk/dansk forskningsrapport visar att halten av mikroplaster i Östersjön varit konstant sedan 1987.

Jonas Paulsson, fd kommunalpolitiker i Täby för MP

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev