Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Arbete mot extremism belönas – ”En liten klick är emot demokrati”

Publicerad: 24 maj 2022, 06:27

”Det finns krafter som stör ut eller kidnappar möten” säger Peder Englund, chef för Centrum för kunskap och säkerhet i Borås.

Foto: Anders Engström, Daniel Stiller/Bildbyrån

När Rasmus Paludan kom till Borås blev invånare upprörda men bara ett fåtal tog till våld. Chefen för stadens kunskaps- och säkerhetscentrum tror att många års förebyggande arbete förhindrade upplopp.
Nu prisas Borås för sitt arbete mot extremism.


Ämnen i artikeln:

ExtremismKampen mot extremismenIslamismVälfärdsbrottSenaste nytt

Inte mindre än 13 av Borås invånare har rest till Syrien och Irak för att ansluta sig till terrorgrupper, enligt en rapport från Försvarshögskolan. Hälften har återvänt, några så sent som i år. 

Numera förekommer ingen öppen rekrytering till terrorgrupper i utlandet. Radikala islamister i Borås ägnar sig i stället åt att påverka sin närmaste omgivning och försöka isolera människor från det svenska samhället, skriver Försvarshögskolan i sin nya rapport

– En liten klick invånare vill begränsa andra människors frihet och är emot mänskliga rättigheter och demokrati, säger Peder Englund, chef för Centrum för kunskap och säkerhet (CKS) i Borås.

Dessa personer agerar till exempel i föreningar och försöker påverka kommunala projekt.

– Det finns krafter som stör ut möten eller kidnappar möten genom att göra sig till talespersoner för ett helt område, säger Peder Englund.

De våldsbejakande islamisterna utövar sitt inflytande i utsatta stadsdelar, framför allt i centralt belägna Norrby. Därför har medarbetare på CKS mycket kontakt med föreningar och personer i dessa områden.

– Vi förklarar hur den svenska demokratin och åsiktsfriheten fungerar, säger Peder Englund. 

CKS ger också stöd och kunskap till kommunens personal, främst i skolan, socialtjänsten och fritidsverksamheten, så att de lättare ska upptäcka och kunna hantera olika former av extremism.

– Vi känner just nu inte av högerextremismen, men är observanta på att det kan finnas ensamagerande, säger Peder Englund.

Att medarbetare kontinuerligt rustas för att förstå, uppmärksamma och hantera extremism lyftes fram när Borås i går måndag fick pris av Center mot våldsbejakande extremism, som är en del av Brottsförebyggande rådet (Brå). 

– Det betyder mycket för oss att vårt långsiktiga arbete belönas, säger Peder Englund.

Han är övertygad om att de insatser kommunens medarbetare gjort under flera år bidrog till att det inte blev upplopp i Borås när Rasmus Paludan – som Peder Englund kallar ”den provocerande dansken” – kom dit och brände ett exemplar av Koranen. Många invånare var upprörda men de allra flesta var inte våldsamma. 

I kommunens säkerhetsarbete ingår också att kriminella nätverk och religiösa extremister inte ska kunna finansiera sin verksamhet med skattepengar. 

Det finns en checklista med allt som ska kontrolleras innan föreningar får bidrag, och personal från CKS gör riskbedömningar när företag vill etablera sig inom hemtjänsten. Inom kort tillsätts också en nyinrättad tjänst som är helt inriktad på att olika typer av välfärdsbrott ska motverkas.

Peder Englund tycker ändå att Borås kommun skulle kunna öka tempot.

– Det går lite segt ibland. Men så är det ju med demokratiska processer. 

LÄS MER: Borås har förberett sig för IS-familjerna i två år 

LÄS MER: Studie: Tidiga larm om IS-resor ignorerades 

LÄS MER: Ökade problem med extremism under pandemin 

Cecilia Granestrand

Reporter

cg@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev