Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Är allt våra politiker gör bara dumt och fel?

Vad får en politiker göra efter att karriären avslutats? Ska vi tro de debatter som förs finns det två val: antingen ta ett nytt jobb eller att inte ta ett nytt jobb. Men samma debatter säger också att hur än politikern väljer så blir det fel. Den hållningen är inte rimlig.

Publicerad: 24 april 2014, 03:34

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ArbetsmarknadFörtroendevalda

Under förra året hade vi tre olika debattspår som hade den gemensamma nämnaren: vad bör politiker göra när de slutar? Har politiker som avgår rätt att göra vad de vill och fritt välja yrke? I sak en bra och nödvändig demokratisk debatt, men den måste också föras i ett sammanhang och som en helhet.

I flera på varandra följande debatter förra året kritiserade media politiker för vad de än gör när de slutar. Vi hade en debatt som handlade om att politiker minsann borde skaffa sig ett jobb efter att de har slutat. Många politiker har generösa avgångsvederlag och pensioner, men det betyder ju inte att de måste utnyttja dem. Vi hade en annan debatt som var rakt motsatt: att vissa politiker borde ha en karenstid innan de gick till näringslivet och slog mynt av sina förmodade kompetenser. Det säger sig självt att man måste välja ett spår – antingen är det bra eller så är det dåligt att före detta politiker snabbt tar ett jobb och därmed avstår sina skattefinansierade avgångsvederlag.

Några anförde att politiker väl kunde undvika näringslivet och hålla sig till traditionella politikerpensionsjobb, som landshövding eller generaldirektör. Den debatten följdes å sin sida snart av en ny debatt om att det var fel att så många landshövdingar var före detta politiker. För den som bara vill kritisera kan man naturligtvis köra med logiken att det är fel vad före detta politiker än gör. Men om vi ska ha en seriös demokratisk debatt får vi ställa högre krav på intellektuell hederlighet och stringens.

I många fall finns en anledning till att före detta politiker är överrepresenterade på vissa jobb. Vi glömmer ibland bort att erfarenhet av politik på ledande nivå faktiskt är en kompetens som har ett klart bredare användningsområde. En bra politiker kan inte bara sitt partiprogram utan är också en skicklig kommunikatör, har en god förståelse för hur samhället är uppbyggt och fungerar, har gedigen erfarenhet av förhandlingar och är en bra ledare. Dessutom fattar de hur den ganska knepiga statliga förvaltningsapparaten funkar vilket är en viktig erfarenhet om man till exempel vill vara landshövding. Deras huvuduppgift är inte att klippa band, även om tidningsläsare kan få den bilden. De är också chefer för en länsstyrelse som hanterar allt från lodjursjakt till regionala tillväxtplaner.

Även i näringslivet är politikers erfarenheter värdefulla. En stor mängd företag i Sverige har politiker som sina kunder, till exempel inom kollektivtrafik eller läkemedel. En ytterligare stor mängd företag finns på en marknad där politiska förändringar eller samhällstrender är direkt affärskritiska. Sådana företag, lämnade utan förståelse för politik och samhällsutveckling, är om inte blinda så i alla fall gravt synskadade.

I svepande termer är dessutom i princip alla debattörer ense om att det är bra att vi har en rörlighet mellan politiken och andra jobb. Anhängarna av livstidbroilers, som aldrig har haft ett riktigt jobb, är få eller inga. Men om vi ska ha den rörligheten kan vi inte förbanna alla som rör sig. Vi kan även ställa oss frågan hur det påverkar rekryteringen av nya politiker om det efter karriären infaller någon form av underförstått och otydligt näringsförbud. Att en tidigare hockeyspelare blir hockeytränare är lika naturligt som att en politiker använder sin uppbyggda kompetens till något liknande.

Detta är en viktig demokratidebatt. För viktig för billiga poänger. I dag finns i princip inga regler som säger vad en före detta politiker inte får jobba med. Det är möjligt att det borde finnas sådana. Men det är ovärdigt att vi kritiserar politikerna hur de än beter sig efter karriären.

Andreas Krohn, vd Rud Pedersen Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev