söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Applåder för Miljöpartiet på S-vaka i Luleå

Publicerad: 11 september 2022, 19:45

Luleås kommunalråd Carina Sammeli (S) under Socialdemokraternas valvaka i Luleå. Foto: SIMON ELIASSON

På Socialdemokraternas valvaka i Luleå utbröt det jättejubel – för Miljöpartiets uppgång i Valu.

Ämnen i artikeln:

Val 2022Senaste nyttPolitik

Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


– Vi har känt att det ska gå bra för oss. Men Miljöpartiet har vi verkligen varit oroliga för, säger Carina Sammeli (S), kommunstyrelsens ordförande i Luleå.

Röda rosor i glasvaser, röda karameller i skålar och sjok av röda ballonger längs väggarna. I röda Luleå, en av de 34 kommuner där Socialdemokraterna alltid haft posten som kommunstyrelsens ordförande, var stämningen god på valvakan på Elite Stadshotellet redan innan SVT:s Vallokalundersökning (Valu) presenterades. När siffran 29,3 procent för S presenterades steg ett stillsamt jubel i lokalerna. 

Carina Sammeli sken av glädje och kommenterar Valu så här:

– Magdalena Andersson är väldigt populär här i Norrbotten. Det var ett skönt första besked att vi ökar och att vårt lag verkar ta hem det här.

Hur förklarar du detta preliminära resultat?
– Jag tror att det handlar om att det har varit en valrörelse där de blåa inte längre är blåa utan blåbruna. Och det gillar folk faktiskt inte. Under valrörelsen har jag träffat många väljare som på grund av detta har gått från borgerliga partier och direkt till Socialdemokraterna.

Så SD:s framgångar har gynnat er?
– Ja.

Något annat du reagerar på angående Valus siffror?
– Man blir glad över att MP verkar få stanna kvar i riksdagen. Vi har varit lite oroliga att vi inte skulle få med oss alla partier i vår laguppställning. Och då hade det varit tufft.

Carina Sammeli är dock osäker på om S kommer att gå fram lika mycket i Norrbotten som i riket.

– Vi har redan på väldigt höga siffror här. Jag tror vi kommer att ligga kvar på ungefär samma nivå som tidigare, kanske lite plus minus på marginalen.

Med de orden återvänder kommunalrådet till den buffé som nu serveras i konferenslokalen, medan tv-skärmen på storduk flimrar vidare med ständigt nya rapporter från SVT:s valvaka.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev