Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Annie Lööf är libertarian

Centerpartiet håller på att utvecklas till ett högerextremt och nyliberalt parti långt till höger om Moderaterna. Man kan undra vad den gamle landsbygdstalesmannen Gunnar Hedlund hade sagt om den omvandling som hans parti genomgått under Maud Olofsson med fortsatt rättning högerut under Annie Lööf?

Publicerad: 6 februari 2013, 10:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Centerpartiet

Annie Lööf är tveklöst att betrakta som libertarian. Jag såg att hon inför övertagandet av Maud Olofssons ledarskap i Centern på sin hemsida rekommenderade läsning av den extremt nyliberala amerikanska filosofen Robert Nozick, känd för att betrakta all form av beskattning som stöld från den enskilde samt att rätten till ägande skall vara totalt okränkbar. Statens huvuduppgift skall enligt honom vara att skydda de extremt förmögnas rätt att exploatera andra människor och den härigenom ackumulerade egendomen. Allt skall privatiseras och totalkostnaden skall tas ut för skolgång, vård på sjukhus, äldreomsorg, läkarbesök och allt annat som eventuellt drivs i offentlig regi. Kan man inte betala själv direkt, så måste man ha tecknat privata försäkringar som täcker dessa kostnader. Samma gäller rätten till pension. Samhället skall inte ta ansvar för de gamla. Ingen välfärd skall få finnas. Har man inte tillräckliga inkomster för sin existens, så får man helt enkelt lov att gå under. Rätten till egendom och att tjäna pengar på andras bekostnad betraktas som det enda eftersträvansvärda och skall därför skyddas av lag, domstolar och polis.

Dessutom hyllade hon Ayn Rand som ”en av 1900-talets största tänkare”. Denna extremt högerorienterade skribent är anhängare av den så kallade nattväktarstaten, en stat vars uppgift begränsas till att uteslutande upprätthålla lag och ordning i en fullständigt avreglerad marknadsekonomi utan några som helst välfärdsinslag. Det avgörande i Rands förkunnelse är att egoismen är grunden för allt mänskligt agerande och att hon i filosofiska termer kallar detta ”upplyst egenintresse”. Ayn Rand vill slå sönder all social empati och anser att hjälp till andra människor – ”oförtjänta individer” – är moraliskt förkastligt. Rätten till den gränslösa girigheten på andras bekostnad är hennes politiska budskap.

Jag har förstått att Lööf och hennes partikamrat, Stureplanscenterns Fredrick Federley, bildade Liberala gruppen år 2007 och att platt skatt, bortraderande av all välfärd och anställningstrygghet, låga löner, totalt fri invandring för att slå sönder kollektivavtalen, borttagandet av obligatorisk rätt till skolgång, total frihet för marknaden och liknande libertarianska och socialdarwinistiska tankar har sitt ursprung där. Det är skrämmande.

Centerpartiet håller på att utvecklas till ett högerextremt och nyliberalt parti långt till höger om Moderaterna. Man kan undra vad den gamle landsbygdstalesmannen Gunnar Hedlund hade sagt om den omvandling som hans parti genomgått under Maud Olofsson med fortsatt rättning högerut under Annie Lööf?

Curt Vang, kommunfullmäktigeledamot (K), Gislaved

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Centerpartiet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev