Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Anlitar du vem som helst för att ta hand om din säkerhet?

Personlig integritet är viktigt, för såväl brottsoffer som våra kunder. Därför bör regeringen ge säkerhetsbranschen fortsatt lagstöd för att begära utdrag ur belastningsregistret för arbetssökande och anställda.

Publicerad: 26 september 2018, 03:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Som seriös bransch kan vi aldrig acceptera att kriminella söker anställning hos oss och får tillgång till tusentals nycklar och passerkoder, skriver debattörerna.

Foto: Mickes fotosida, Mostphotos


Ämnen i artikeln:

IntegritetSäkerhetIt-säkerhetBrottsoffer

Säkerhetsbranschen har med sina 33 000 anställda ett stort ansvar för säkerheten i Sverige. I det offentliga är till exempel våra larm och passersystem installerade i högsäkerhetsanläggningar som kärnkraftverk och våra vakter bevakar riksdag och andra känsliga platser. Detta är särskilt viktigt när vi nu ska bygga upp ett nytt totalförsvar och risken för terrorattacker alltid är närvarande.

I det privata ansvarar vi bland annat för miljontals inbrottslarm, lås och nycklar i svenska hem.

Allt detta ansvar bygger på förtroende, ansvar och kontroll. Den som anlitar oss, oavsett om det är en myndighet eller en privatperson, behöver känna förtroende för att vi som bransch har de rutiner och kontroll som krävs för att deras verksamhet, integritet eller privata egendom ska vara i trygga händer.

Säkerhetsbranschen måste därför på ett adekvat sätt kunna kontrollera att de som söker jobb hos oss, och som vi sedan skickar ut för att ansvara för kundernas säkerhet, har en god vandel. I dag kan vi begära utdrag ur belastningsregister för att kontrollera att den vi anställer som till exempel låstillverkare, låssmed eller larminstallatör inte har en historik som inbrottstjuv.

Men när utredningen ”Registerutdrag i arbetslivet” presenterade sitt förslag år 2014 föreslogs att arbetsgivarens möjlighet till vandelskontroll av arbetssökande helt och hållet skulle förbjudas för att skydda den personliga integriteten. Regeringen har nu 2018 aviserat att de avser att gå vidare för att försvåra för oss arbetsgivare begära utdrag ur belastningsregistret.

Personlig integritet är viktigt, som en bransch som hanterar miljontals persondata varje dag är vi medvetna om det. Och det är just därför vi som seriös bransch kan aldrig acceptera att kriminella söker anställning hos oss och får tillgång till tusentals nycklar och passerkoder eller annat som hjälper dem i deras brottsliga gärning.

Att välja att arbeta i Säkerhetsbranschen är att ta ställning mot kriminalitet och vi som arbetsgivare måste – för att kunna ta vårt ansvar gentemot våra kunder – kontrollera våra anställdas vandel!

Regeringen bör så som vi sätta brottsoffren och kundernas integritet i första rummet och ge Säkerhetsbranschens lagstöd för att kontrollera vandeln hos arbetssökande och anställda!

Björn Eriksson, ordförande Säkerhetsbranschen

Benny Jansson, ordförande, Sveriges Lås & Säkerhetsleverantörers Riksförbund (SLR)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev