Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Alternativ fakta” måste alltid bemötas

I en tid när Vita Husets pressekreterare öppet kan ljuga kan vi som tror på ett demokratiskt samhälle inte längre vara tysta. Vi politiker måste ägna mer tid till dialog - även på nätet. Bara så kan vi bryta politikerföraktet och hindra att människor som Donald Trump väljs till ledare.

Publicerad: 7 februari 2017, 12:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi politiker måste ta dialogen i sociala medier och i nätforum. Särskilt kvinnor är drabbade av hatet där.

Foto: Mike Segar, TT / Colourbox


Ämnen i artikeln:

Förtroendevalda

Så gott som varje gång jag ringer upp någon som sökt mig börjar de med att tacka. Varför blir de förvånade när jag ringer tillbaka?

En av de saker som jag missbedömde när jag tillträdde som kommunstyrelsens ordförande i Lerum för drygt två år sedan är mängden medborgare som hör av sig; det är betydligt färre än vad jag trodde. Med tanke på den tråkiga politiska utvecklingen runt om i världen så är det ännu viktigare att vi pratar med människor - och inte om dem.

Hur ska vi politiker få våra medborgare och väljare att förstå att vi är till för dem, att vi vill att de ska ringa, att vi vill ha dialog och att vi vill förklara? Vi gillar ju när medborgarna hör av sig så att vi kan få bekräftelse, förtydliga beslut och få döda en del rykten.

Av alla de samtal som jag trots allt har haft så är det bara ett fåtal som inte har slutat bra. De allra flesta förstår utmaningarna med prioriteringar, lagstiftningar, ansvarsfördelningar och så vidare när jag fått prata med dem en stund.

I dagens allt mer snuttifierade värld så måste vi hitta fler och nya former för att prata med människor och försöka förklara de olika komplexa processer som behövs i ett demokratiskt samhälle.

Vårt demokratiska system bygger på en aktiv granskning och där har dagspressen spelat en viktig roll. Ett förändrat medialandskap med minskade intäkter för papperstidningarna ger minskade resurser till granskning och undersökande journalistik. En viktig del av vår demokrati försvagas, vilket oroar mig mycket.

Det ligger ett stort ansvar på oss politiker att söka samtal och dialog. Om inte våra invånare hör av sig till oss så måste vi aktivt söka upp dem och hitta former för diskussioner. Vi måste ta debatten där den uppstår och våga bemöta även jobbiga frågor.

Idag förs mycket av dialogen via sociala medier och i olika forum på nätet, och då måste vi politiker ägna tid åt att vara närvarande där. På många håll blir debatten hård och näthat är tyvärr ett nytt begrepp som som vi nästan dagligen hörs talas om. Kvinnor är särskilt utsatta och därför har vi män som värnar en öppen och sann diskussion ett ansvar för att delta i debatten och bemöta, stötta och hjälpa de som utsätts.

Facebookgrupper som #jagärhär, som nyligen utsågs till Årets samhällsaktör 2016, arbetar aktivt med att föra en konstruktiv och positiv dialog på nätet och är en positivt motvikt i debatten. Nya tider, nya medialandskap och nya platser att föra dialog på kräver nytänkande och nya sätt att arbeta på.

I en tid när en pressekreterare i Vita Huset öppet kan ljuga och förneka fakta så kan inte alla vi som tror på ett öppet demokratiskt samhälle längre vara tysta. Vi måste ta debatten och bemöta lögner, insinuationer och felaktiga slutsatser med öppen, rak och sann information. Så kallad ”alternativ fakta” får aldrig bli sanning och måste bemötas.

Jag är övertygad om att vi måste ägna mer tid till att prata, ha dialog och informera. Bara så kan vi bryta politikerföraktet och hindra att människor som Donald Trump väljs till ledare.

Det är en ödesfråga för vårt demokratiska system. Vi har haft demokrati i Sverige i mindre än hundra år och demokratin får aldrig tas för självklar. En viktig del i detta är att hitta former för en medborgardialog. Så hör av dig!

Dennis Jeryd, kommunstyrelsens ordförande (S) Lerums kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Förtroendevalda

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev