Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Almedalens mingelpoliser borde visa måttlighet

Almedalsveckan är en tillställning som lever högt på det spontana och otvungna umgänget, oplanerade möten med intressanta människor i olika branscher och partier. Men de allt strängare alkoholrestriktionerna slänger grus i det väloljade almedalsmaskineriet.

Publicerad: 4 juli 2012, 12:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Alkohol

- Nej tyvärr, du står inte på listan så du kommer inte in.
Det hjälpte inte att mannen satt i styrelsen för den organisation som arrangerade minglet. Det hjälpte inte heller att han kände människorna där och fått en inbjudan. Eftersom han inte hade mailat ett svar och tackat ja stod han inte uppskriven på listan. Istället för storbilds-tv från fotbolls-vm och kall öl för honom och hans fru med människor de kände och hade stämt träff med, fick de besviket bege sig någon annan stans.

För två år sedan var det premiär i Almedalen för nya striktare tolkningar av reglementet kring utskänkning av alkohol. Extra inspektörer togs in från Stockholms län för att kontrollera och se till att allt gick enligt lagens bokstav. Jag tror inte att det avhöll den avhyste mannen och hans hustru från vare sig öl eller fotboll, men förmodligen blev kvällen lite tråkigare när de inte kunde mingla med sina vänner.

Almedalsveckan är en tillställning som lever högt på det spontana och otvungna umgänget, oplanerade möten med intressanta människor i olika branscher och partier. Det är precis detta som gjorts lite svårare av kraven på förhandsanmälan och listor och de extra kontrollerna från särskilt inkallade alkoholbyråkrater. Det dricks förmodligen inte mindre, men spontanumgänget när man går från ett ställe till nästa blir emellanåt lidande. Och arrangörerna har ett extra orosmoment att bekymra sig över.

Så här fungerar de allra flesta alkoholrestriktioner i praktiken. De är mycket snarare att ställa till problem för människor som vill roa sig och koppla av och att ta nöjet och samkvämet ur drickandet, än på att motverka missbruk och fylleri.

Mycket kring alkoholen har blivit friare och bättre på senare år. Sverige har upplevt många liberaliseringar på alkoholområdet, inte minst sedan EU-inträdet 1995. Systembolaget är dessvärre kvar men har fått betydligt rikare sortiment, självbetjäning istället för köer och generösare öppettider.

Utskänkningstillstånden för krogar och restauranger har blivit fler och utelivet roligare. Svensken dricker i genomsnitt omkring 20 procent mer alkohol än för 20 år sedan.

Och det mesta tyder på att detta drickande sker på ett mer ansvarsfullt sätt än myndigheter och experter trott sina medborgare om, vilket jag konstaterar i min rapport Alkoholen – en lyckad svensk liberalisering (Timbro). Av vad vi kan se har varken våld eller alkoholrelaterad dödlighet ökat, och även om vissa diagnoser som leversjukdomar ökat oroväckande finns inte heller någon generellt ökande sjukdomstrend. Enligt en rapport från BRÅ (2011:5) så har det alkoholrelaterade dödliga våldet minskat märkbart under hela denna period av liberalare regler och ökat drickande. Det finns indikationer på att missbruk och berusningsdrickande minskar bland yngre generationer, och sedan några år minskar även totalkonsumtionen. Svenska folket har hanterat sin frihet över förväntan.

Kanske ligger förklaringen i att när man har roligt ihop med alkohol som socialt smörjmedel så minskar behovet av råsupande. Drickandet blir mindre viktigt om det inte med lagar och regler görs så dramatiskt att man måste tänka på det hela tiden. Vad vi ser i Almedalen är i allt väsentligt människor som har trevligt ihop, inte sällan med alkoholen som socialt smörjmedel. I Almedalen märks inte alkoholens baksida, utan dess allt mer dominerande framsida.

I alla fall så länge vi ser till hur människor umgås på kvällarna. De alkoholpolitiska seminarier och debatter som ordnas handlar för det mesta om alkoholens problem och arrangeras inte sällan av uttalade restriktionsvänner som Systembolaget, myndigheter och nykterhetsorganisationer. Ett exempel av många på att Almedalen under dagtid blivit ett arrangemang där staten för skattemedel uppvaktar sig själv. Men det är arrangemang för de närmast sörjande. Den glada majoriteten passar istället på att mingla och umgås, med eller utan alkohol i glasen. De ironiserar över Almedalens mingelpolis och dess reglemente, men går inte på alkoholpolitiska seminarier.

Så min uppmaning till Gotlands stad och andra inkallade kontrollanter blir denna: Snälla ni, ta det lite måttligt och försiktigt med lagens bokstav och alla restriktioner och krav i veckan. Lite kan ni väl unna er, men det är så lätt att det spårar ur och skapar tråkigheter både för er själva och människor i er närhet. I Sverige har vi rika erfarenheter av hur illa det kan gå, och vi vill inte dit igen till köer, ransonering och tristess.

Fotnot: Skribenten är författare till Glädjedödarna – en bok om förmynderi och rapporten Alkoholen – en lyckad svensk liberalisering.

Mattias Svensson, liberal debattör och författare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Alkohol

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev