Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Allt fler äldre tar plats i fullmäktige

Publicerad: 3 oktober 2018, 14:31

Björn Nyström, Torsten Bergstedt, Andrea Lundin Johansson och Sonja Höglund i Moderaternas fullmäktigegrupp i Kristinehamn.

Foto: FREDRIK KARLSSON/BILDBYRÅN

I Kristinehamn är nära hälften av fullmäktigeledamöterna 65 plus. Här kan du se medelåldern i din kommun.

Ämnen i artikeln:

KommunerValutgången 2018

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Datawrapper är blockerad under “Visa våra partners”.

Mandaten är fördelade. 12 700 personer har valts in som ledamöter i landets 290 kommunfullmäktige. Medelåldern bland dem har sedan 2014 ökat från 50,9 till 52,3 år. Och den åldersgrupp som växer är den med ledamöter som är 65 år eller äldre. Den här mandatperioden tillhör drygt var femte ledamot den kategorin.

Kristinehamns kommunfullmäktige har den högsta medelåldern: 60,4 år. Hela 20 av de 41 ledamöterna är 65 år eller äldre.

– Jag blir inte så snopen. Vi har problem med att få in yngre. Vi har haft en del unga ledamöter, men de drar ju från stan och pluggar, säger Moderaternas gruppledare Marie Oudin.

Allt pekar mot att hon inom kort tar över som kommunstyrelsens ordförande och leder ett alliansstyre i Kristinehamn. I ryggen har hon en fullmäktigegrupp med rejäl rutin. Av Moderaternas sju ledamöter har sex fyllt 65. Äldst i den moderata gruppen, och näst äldst i fullmäktige, är 76-åriga Monica Marker.

– Jag känner mig inte för gammal, långt därifrån, säger hon.

Hon började som fritidspolitiker i 40-årsåldern har bland annat varit ordförande i kulturnämnden och ledamot i socialnämnden. Under den gångna mandatperioden har hon suttit i kommunstyrelsen.

– Jag tycker att min långa erfarenhet betyder en hel del. Jag uppfattar mig som en bred politiker.

Specialkunskaper har hon när det gäller skolfrågor, efter 50 år som lärare. Sitt senaste vikariat hade hon för ett år sedan.

(Reds. anm. I en tidigare version stod en annan siffra på

Monica Marker tycker att det är viktigt att det finns erfarenhet i den moderata gruppen.

– Vi försöker också ha kontakt med de yngre i ungdomsförbundet. Vi sitter inte som bromsklossar. Jag har exempelvis varit med och lyft fram Marie Oudin, lite som en mentor. Men det är svårt att få in yngre förmågor, säger hon.

Marie Oudin framhåller att de äldre ledamöterna gör ett bra jobb och att det främst är därför som de blir omvalda.

– Man vet att de är med på varje möte. De förstår allvaret med att komma till fullmäktige – att det inte bara är en rolig valgrej, utan de tar det seriöst. De är trygga.

Skillnaden mellan lokalpolitiken och rikspolitiken är stor när det gäller de äldres representation. I den nyvalda riksdagen är endast sex av 349 ledamöter 65 år eller äldre.

Bland andra kommunforskaren David Karlsson vid Göteborgs universitet har pekat på den polarisering som sker mellan den professionella politiken och den som människor ägnar sig åt på fritiden. När det gäller ”karriäruppdrag” i kommunstyrelser, regering och riksdag behåller de yngre och medelålders greppet.

De yngsta röstberättigade medborgarna, i åldern 18-21 år, innehar bara en dryg procent av fullmäktigeuppdragen. Det är en tillbakagång från nära 2 procent under den gångna mandatperioden. I Gotlands fullmäktige finns dock hela fyra 18-åringar, varav två från Socialdemokraterna. En av dem är My Frändestrand, som också är distriktsordförande i SSU.

– Vi i SSU har starka band med partidistriktet. Och vi är engagerade, det är därför vi blivit nominerade, säger hon.

Hon tycker det är viktigt att fler unga blir invalda i fullmäktige, eftersom de gör andra prioriteringar än exempelvis 65-plussare.

Om hon själv kommer att kunna sitta hela mandatperioden vet hon inte.

– Jag har inte planerat mina fyra år. Men man väljer ju en person för att man tycker att den har bra åsikter. Man väljer den inte för att den har en möjlighet att vara med hela mandatperioden.

– Man kan avstå från att välja en människa för att den kanske inte fortsätter hela perioden. Det skulle ju vara som att inte välja kvinnor i 30-årsåldern för att de brukar få barn. Alltså, det är ju bullshit! säger My Frändestrand.

När det gäller representationen av kvinnor och män ligger den i stort sett still sedan 2010 – 43 procent kvinnor och 57 procent män.

Tittar man på riksdagspartierna är det små förändringar av kvinnorepresentationen för sju av åtta. SD sticker ut med en ökning på 5 procentenheter, men det sker från en låg nivå.

(Reds anm. I en tidigare version nämndes ett annat antal som valts in som ledamöter i landets 290 kommunfullmäktige. 12 700 är det korrekta antalet)

Johan Delby

Johan Ekman, Researcher

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev