Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Alliansfokus på ny politik bryter SD:s framgång

Fokus på sakpolitik är rätt väg framåt om Alliansen ska kunna möta SD:s framgång i opinionen. Det börjar bli bråttom för Alliansen att hitta en strategi och politik som lockar väljare i 2018 års val. Risken finns att man begår samma misstag som 2014.

Publicerad: 1 december 2016, 12:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det saknas inte områden som har behov av ny policy och genomförbara reformer; nu gäller det för Alliansen att ta tag i det arbetet och agera långsiktigt.

Foto: Maja Suslin, TT


Ämnen i artikeln:

AlliansenSverigedemokraterna

Opinionsmätningar ska tas med en rejäl nypa salt, oavsett vem som genomfört dem. SCB-mätningen för december är bara en i mängden och ska inte övertolkas och inte ses som en prognos över hur valet 2018 kan komma att gå.

Den, liksom andra mätningar, har sina styrkor och svagheter och förhoppningsvis har media och partierna lärt sig av opinionsinstitutens missar i såväl Brexit som det amerikanska presidentvalet att det är klokt att inte övertolka mätningarna. Mätningar ska ses som en temperaturmätning för dagen och som en möjlighet att läsa av trender. Så, såväl media som partierna skulle vinna på att fokusera mer på sakpolitiken och mindre på opinionsmätningar.

För det är nästan två år kvar till nästa val, vilket är oceaner av tid i politiken. Det kommer att hända mycket fram till valet och opinionen kommer hinna bölja både fram och tillbaka. Nya politiska förslag presenteras och ändras. Till sist är det också så att den gamla sanningen att val avgörs på valdagen fortfarande stämmer.

Väljarna blir allt mer lättrörliga och bestämmer sig allt senare. Givetvis påverkar trenderna i opinionsmätningarna både väljarnas beteende som humöret på såväl partiledningar som gräsrötterna. Alla vill vara med i det vinnande laget och partier i motvind riskerar att få en tung valrörelse.

Men det finns ett par trender i höstens mätningar som man trots allt bör beakta. För trots en historiskt svag regering så lyfter inte Alliansen. I de flesta mätningarna är det jämnt emellan de traditionella blocken och i decembers SCB-mätning så leder de rödgröna partierna över Alliansen.

Kristdemokraterna ligger, tycks det, parkerade under fyraprocentsgränsen på historiskt låga 3,1 procent. En vändning behöver komma i god tid innan valet 2018, annars ökar risken markant för att KD åker ur riksdagen. Moderaternas uppgång under våren har vänt till nedgång. Partiet tappar och ligger nu under valresultatet från 2014 i SCB. Enda glädjeämnet för Alliansen är Centern som under hela hösten har ökat, en uppgång som bekräftas av SCB.

Alliansen bör fundera på både strategi och policyinnehåll för att vända detta till en seger i kommande val och jag skulle säga att det börjar bli bråttom. Det tar tid att förankra och få acceptans för nya reformer hos väljarna. Erfarenheten från valförlusten 2014 var att de politiska reformförslagen var alldeles för få och de som presenterades kom alldeles för sent för att hinna få genomslag och påverkan på väljarkåren.

Nu ser det ju inte bra ut för regeringen heller. Ett historiskt lågt stöd för Miljöpartiet som säkert kommer att öka nervositeten internt. Socialdemokraterna ligger fortfarande under valresultatet från 2014, ett valresultat som S knappast var nöjda med. Vänsterpartiet ökar sitt stöd, även om jag inte är helt övertygad om att vare sig S eller MP gläds över vänsterns framgång.

Snarare tvärtom så försvårar det kommande valrörelse för både S och MP som helst vill distansera sig från V. Men, det brukar vara så att regeringar återhämtar stöd i valrörelser. Att regeringen skulle agera sämre och svagare de kommande två åren än de två nyss gångna är heller inte troligt.

Den stora frågan är hur man ska kunna bryta Sverigedemokraternas stora framgångar sedan valet 2014. Min övertygelse är att det sker bäst genom att låta fokus ligga på sakpolitiken och framtagande av nya reformer som lägger grunden för att lösa de samhällsproblem Sverige har. Det handlar om jobben, ekonomin, bostäderna, migration/integration, utbildning samt inre och yttre säkerhet.

Det saknas inte områden som har behov av ny policy och genomförbara reformer; nu gäller det att ta tag i det arbetet och agera långsiktigt. För till sist är det ändå det som väljarna brukar belöna i val.

MER SIFFROR i DS Poll of polls här. 

Kent Persson, partisekreterare för Moderaterna 2012-2015

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev