Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Alliansens alla bluffar, till vilken nytta?

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Jessica Polfjärd, har gjort det till en vana att tillkännage hur många tillkännagivanden oppositionen i riksdagen och Alliansen gjort till regeringen. Men vad hoppas och tror hon sig egentligen uppnå med detta? Agerandet påminner alltmer om en pokerspelare som ständigt bluffar och varje gång blir synad och avslöjad.

Publicerad: 20 juni 2016, 12:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

AlliansenModeraterna

Nyligen berättade gruppledaren i det största partiet inom Alliansoppositionen, Jessica Polfjärd (M), att denna oppositions tålamod med statsminister Stefan Löfven börjar ta slut, eftersom han – hävdar Alliansen – ignorerar riksdagens tillkännagivanden.

I en intervju med Nyheter24 rasar hon mot regeringens behandling av de cirka 200 tillkännagivanden som riksdagen lämnat in till regeringen.

Faktum är att oppositionen sade samma sak i mars i år:

”Oppositionen har drivit igenom rekordmånga tillkännagivanden hittills under mandatperioden… Om regeringen inte gör som riksdagen har sagt kan oppositionen blåsa till strid. De borgerliga partierna är särskilt vaksamma kring de tillkännagivanden som handlar om hårdare straff, skolpolitiken och bostadspolitiken….
– Regeringen har sagt att den under hösten 2015 skulle återkomma om våra förslag om skärpta straff men det har den ännu inte gjort. Det finns skäl att tro att man inte är överens inom regeringen om hur man ska gå vidare. Det är olyckligt eftersom riksdagen pekat ut vilken väg regeringen ska ta, säger Moderaternas gruppledare Jessica Polfjärd.”

Faktum är också att oppositionen sade samma sak i november 2015:

”Om regeringen inte följer tillkännagivanden kan riksdagen i sista hand ta lagstiftningen i egna händer. Vi utesluter inte att vi kan tvingas använda de verktyg som finns för att säkra den parlamentariska ordningen, skriver Jessica Polfjärd, gruppledare för Moderaterna.”

Faktum är även att oppositionen och Polfjärd sade samma sak i juni 2015.

Tillkännagivandeinstrumentet är konstitutionell praxis som vuxit fram sedan länge och som förtjänar mer respekt än Löfvens historielösa inställning.

Till yttermera visso sade oppositionen och Polfjärd samma sak också i april 2015:

”Jessica Polfjärd (M): I dag röstar riksdagen igenom Alliansens 100:e tillkännagivande.
I dag röstar riksdagen igenom Alliansens hundrade tillkännagivande sen i höstas. En historiskt hög siffra. Ett tillkännagivande är ett uppdrag från riksdagen, som regeringen bör fullfölja.”

Men när man bluffar och blir synad, och bluffar igen och blir synad igen, och bluffar åter igen och blir synad åter igen, bör man erinra sig de klassiska råden från det legendariska pokerproffset Amarillo Slim:

”(1) Play the players more than you play the cards.
(2) Choose the right opponents. If you don’t see a sucker at the table, you’re it.”

Den som ändå fångade det bäst var nog i Thukydides i ”Kriget mellan Sparta och Athen” som lät ”athenarna” i polemiken med ”melierna” framhålla att de för sin del inte tänkte ”komma med vackra fraser och vidlyftiga – och föga övertygande utläggningar”, utan framhöll att man skulle ta ”sikte på vad som är möjligt att genomdriva, med beaktande av vad vi å båda sidor innerst tänker”:

”Ni vet nämligen lika väl som vi att rätten – när vi talar om relationer människor emellan – kommer till tals då bägge parter kan utöva lika starkt tvång, och att i annat fall de mäktigare tar för sig allt de kan medan de svaga blott har att finna sig i det.” (5:89)

Och det som var sant i politiken för 2 400 år sedan är sant än i dag.

Thomas Gür, företagare och skribent

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

AlliansenModeraterna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev