Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Alliansen ligger still sedan ett år

Publicerad: 3 februari 2015, 11:44

Partiledarna Annie Lööf (C) och Anna Kinberg Batra (M).

DS Poll of polls för januari visar att allianspartierna, KD undantaget, tappat sedan i december. Men Alliansen står still sedan januari 2014.


När DS Poll of polls – baserat på totalt 10 500 intervjuer – justeras för Ipsos senaste opinionssiffror kvarstår blockskillnaden till de rödgrönas fördel. På blocknivå ökade avståndet till 4,8 procentenheter i januari. Det är 0,6 procentenheter högre än valresultatet.

Allianspartierna har den senaste månaden backat något, med undantag av KD. Att Göran Hägglund slutar har ännu inte haft någon påverkan på partiets opinionssiffror.

Jämfört med januari 2014 ligger sympatierna för Alliansen dock på nästan exakt samma nivå, strax under 39 procent. Trots att man förlorat valet, genomgår flera partiledarskiften och öppet bråkar med varandra är den borgerliga opinionen stabil.

Utvecklingen ser annorlunda ut för de rödgröna. Tillsammans hade de för ett år sedan drygt 51 procent av opinionen bakom sig. De fem senaste månaderna har regeringspartierna varit parkerade kring 43-44 procent.

Framför allt är det MP och V som försvagat de rödgröna. Bägge dessa partier har tappat omkring 30 procent av sina sympatisörer sedan januari 2014.

Socialdemokraterna ligger i DS Poll of polls på samma nivå som valresultatet. Sedan december har partiet lyft från 30,3 till 31,2 procent och är i en svagt positiv trend.

Rödgröna partierna jan 2014-jan 2015

Det finns bara en vinnare just nu: Sverigedemokraterna. I DS Poll of polls håller SD och FP ställningarna som de partier som gått bäst respektive sämst sedan valdagen.

Dagens Samhälles Poll of Polls är en viktad sammanställning av konsensusopinionen i Sverige just nu. Den senaste uppdateringen hittar du här.

Mats Edman, chefredaktör Dagens Samhälle

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev