Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Alliansen, hitta rätt i migrationspolitiken först

Om Alliansen ska återfå förtroendet och kunna gå till val i enad front måste man ta tag i de frågor som är viktigast för väljarna. Annars riskerar samarbetet att bli en parentes i borgerlighetens historia.

Publicerad: 6 april 2016, 08:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Utan en utarbetad samsyn i dessa avgörande frågor är risken stor att allianssamarbetet reduceras till en parentes i borgerlighetens konfliktfyllda historia, skriver Föreningen Heimdal. Foto: Anders Wiklund/TT


Ämnen i artikeln:

AlliansenFlyktingpolitikMigration

Alliansen har återigen gett sig till känna och påmint omvärlden om sin existens. I en debattartikel i DN nyligen uttryckte de fyra partiernas partisekreterarna sin vilja att gå till val på enad front år 2018. Inga konkreta programpunkter eller förslag anger varför samarbetet ska fortsätta. I stället åberopas att alliansen står för den starkaste värdegemenskapen i svensk politik. Från vår front på den borgerliga högerflanken undrar vi då: vari består egentligen denna värdegemenskap?

I artikeln lyfts saker som mer pengar i plånboken, fler jobb, bättre företag, mer kunskap i skolan, mer pengar till välfärd och så vidare. Bortsett från kunskap i skolan och mer pengar till välfärd – som det i stort sett råder blocköverskridande samförstånd kring – så fokuserar allianspartierna helt på ekonomins område. På detta område finns förvisso en stor samsyn i Alliansen. Men väljarna är i dag inte i första hand intresserade av dessa frågor, om man får tro DN/Ipsos undersökning från tidigare i år.

Enligt den anser fyrtio procent av de tillfrågade att den viktigaste frågan är invandring och integration. Tvåan, skola och utbildning, är med arton procent inte ens med i matchen. I migrations- och integrationsfrågorna, som dominerar den svenska samhällsdebatten, är det mycket oklart vilken samsyn som råder i alliansen. Centerpartiet förespråkar fri invandring, medan Moderaterna ger Sverigedemokraterna konkurrens om att ha hårdast migrationspolitik i riksdagen.

Föreningen Heimdal har tidigare förespråkat att Alliansen ska gå till val med ett gemensamt migrationspolitisk manifest för att kunna återvinna trovärdigheten som regeringsalternativ, en trovärdighet som allt jamsande med decemberöverenskommelser har skjutit i sank. Förtroendet för Alliansen står och stampar trots att förtroendet för regeringen är på bottennivåer.

Men det är möjligt att det inte räcker med ett migrationspolitiskt manifest i längden. Efter frågan om hur man ska förhålla sig till Sveriges stora invandring, så måste Alliansen hitta samsyn i flera värdefrågor. För invandringsfrågan bär i sitt sköte med sig en rad andra frågor som kommer att bli aktuella förr eller senare:

Hur ska Sverige förhålla sig till att vi nu permanent har stora minoriteter i landet? Ska vi bedriva en politik för att upprätthålla en majoritetskultur, och i så fall hur? Om inte, hur ska vi hantera de konflikter, både mindre och större, som ofta uppstår i ett splittrat samhälle? Vad är religionens roll i Sverige? Hur ser alliansen på självvald segregation, från både svenskars och invandrares håll, i relation till den individuella friheten?

Sådana frågor är kontroversiella, men nödvändiga att ställa, för de diskuteras redan i breda folklager. Och det fungerar inte att sopa dem under mattan, eller skjuta dem på framtiden. Om Alliansen inte tar denna interna konflikt nu, och presenterar en sammanhållen politik, är risken stor att sprickorna i samarbetet blir oöverbryggbara i skarpt läge. Utan en utarbetad samsyn i dessa avgörande frågor är risken stor att allianssamarbetet reduceras till en parentes i borgerlighetens konfliktfyllda historia.

Fredrik Sixtensson, ordförande föreningen Heimdal

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev