Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Alliansen extrasatsar på fler specialister

Alliansen tar bristen på allergologer och andra specialister i Stockholm på stort allvar. En rad åtgärder har redan vidtagits och vi vill göra mer om vi får fortsatt förtroende kommande mandatperiod, skriver två landstingsråd i Stockholms läns landsting.

Publicerad: 8 augusti 2014, 08:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Personalbrist

REPLIK. Den 21 juli skriver flera allergispecialister i Dagens Samhälle att det krävs krafttag från landstingets sida för att säkerställa tillgången på allergologer i Stockholm. Vi delar deras oro och tyvärr är bristen på specialister bredare än så. Det är något vi ser inom flera vårdområden av flera olika orsaker, bland annat stora stundande pensionsavgångar. Därför har Alliansen vidtagit flertalet åtgärder för att få fler specialister till Stockholmssjukvården.

Genom att öka lönen för specialistsjuksköterskor inom bristyrken inom sjukvården vill vi göra det mer lönsamt för fler att vidareutbilda sig. Detta fortsätter vi med nästa år ifall Alliansen får förtroendet igen. Utöver lön och villkor handlar det om att säkra att det finns en långsiktig plan för hur sjukvården, inom alla personalkategorier, ska bemannas i framtiden.

Landstinget har under ett antal år gjort extrasatsningar för att skapa fler AT- och ST-läkartjänster. Under 2013 utökades den satsningen med 30 miljoner kronor. Vi prioriterar ST-tjänster inom bristområden, däribland allergologi. Inför 2014 tillsköts ytterligare 20 miljoner kronor för denna satsning på AT- och ST-tjänster, vilket bl.a. skapat förutsättningar för ytterligare tre ST-tjänster inom allergologi i år.

Vi vill fortsätta att bygga ut utbildningsplatserna till vårdutbildningarna trots att regeringen satsat kraftigt på att öka antalet sjuksköterskor och läkare. Givetvis måste det finnas möjligheter för allergologer och andra specialister att utbilda sig inom verksamheter som landstinget finansierar.

Exakt hur ersättningssystemen ska justeras är vi beredda att se över varje år för att hela tiden hitta den mest effektiva och jämlika sjukvården. Inom ramen för landstingets arbete med Framtidens hälso- och sjukvård ser vi också över våra modeller för utbildning och kompetensförsörjning, däribland ersättningsnivåerna för ST-tjänster.

Alliansen har sedan vi tillträdde tillfört mer resurser än någonsin till sjukvården. Sjukvårdsbudgeten för Stockholms läns landsting har ökat från 36 till 51 miljarder kronor sedan Alliansen tillträdde 2006. Detta har varit möjligt tack vare en framgångsrik arbetslinje som har lett till 250 000 nya jobb i Sverige, bara i Stockholms län är det 160 000 fler sysselsatta i dag jämfört med 2006. Framtida resursökningar till sjukvården är direkt avhängig en framgångsrik jobbpolitik.

Lars Joakim Lundquist (M), biträdande hälso- och sjukvårdslandstingsråd

Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd, gruppledare (L)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Personalbrist

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev