lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Alla opinionsproffs bommade Åkesson

Publicerad: 15 september 2014, 12:30

Alla etablerade opinionsproffs, utom norska Sentio, underskattade SD grovt. Dagens Samhälles konsensusprognos var att SD skulle få 10,2 procent – partiet slutade på hela 12,9. Sentios prognos var 12,7 procent.


Dagens Samhälles prognoser, som bygger på att vi viktar samtliga opinionsundersökningar, visade sig ligga hyfsat nära det slutliga resultatet för de rödgröna och Alliansen. Slutprognoserna publicerades i lördags (13/9) på webbsajten.

Så här gick det:

• För Alliansen förutspådde DS ett resultat på 39,8 procent. Utfallet blev 39,3 procent, vilket bara var 0,5 procentenheters skillnad och inom felmarginalen.

• De rödgröna förväntades av DS få 45,6 procent men slutade på 43,7 procent, vilket var 1,9 procentenheter fel och utanför felmarginalen. Vår konsensusbaserade prognos hängde inte med i det snabba fall som de rödgröna drabbades av.

Se falletvår graf  över valresultatet och opinionstrenden 2012-2014 här.

Hela våren låg de rödgröna över 50 procent i konsensusopinionen och vänstern anade en storseger. Men deras 43,7 procent blev inte ett massivt folkligt stöd utan bara identiskt med valet 2010 (43,6).

Kung Pyrrhus av Makedonien gick till historien efter ett blodigt slag mot romarna år 280 före Kristus. ”En sådan seger till, och jag är förlorad”, utbrast han.

Så kanske man kan beteckna den seger som Socialdemokraterna och Stefan Löfven tog hem med 31,2 procent av rösterna, upp bara 0,5 procentenheter (2010: 30,7).

Stefan Löfven vann alltså inte slaget av egen politisk kraft utan genom att Alliansen förlorade så stort, särskilt till Sverigedemokraterna.

Vänsterpartiet fick med 5,7 procent inte heller det maktlyft Jonas Sjöstedt hade diskonterat. Så sent som i februari låg V på hela 8,4 procent i opinionen, men efter EU-valet och FI:s genombrott började partiet dala.

Med ett resultat som 2010 blir det svårt för V att ställa hårda krav och driva sin kategoriska linje i vinstfrågan. Partiet är också ett hinder för blocköverskridande samarbeten.

Miljöpartiets dåliga resultat överraskar ännu mer.

Den ”naturliga” samarbetspartnern till Stefan Löfven fullständigt imploderade på mållinjen och gick med 6,8 procent sämre än 2010 (7,3). Hur gick det till? MP har hela 2014 legat nära 10 procent och tävlat med SD om tredjeplatsen.

Valet hade bara en verklig segrare, Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna. SD är dubbelt så stort som MP. Även kommunalt går SD starkt framåt, vilket framgår här.

OPINIONSINSTITUTEN BOMMADE SD

Alla etablerade opinionsproffs utom hårt kritiserade norska Sentio underskattade SD. Dagens Samhälles prognos var att SD skulle få 10,2 procent men partiet slutade på hela 12,9.

De telefonbaserade instituten (Ipsos, Novus, Sifo, Demoskop och Skop) trodde dagen före valet i snitt på 9,7 procent för Åkessons parti. Men de hamnade 3,2 procentenheter, eller 25 procent, under det verkliga valresultatet.

Sentio – som är väletablerat i Norge – har mer eller mindre mobbats av konkurrenterna i Sverige och ”SD-stämplats”. Sentios webbaserade prognos för SD var 12,7 procent.

Mats Edman, Chefredaktör Dagens Samhälle

Opinionsläget i Sverige - den mest kompletta analysen

Dagens Samhälles opinionsanalys är en unik sammanvägning av den senaste månadens alla publicerade opinionsundersökningar.

Här är den (uppdaterad med valresultatet)

.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev