Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Alla kan inte gå i opposition”

Publicerad: 8 oktober 2020, 13:52

”Alla kan inte gå i opposition, då blir det problem”, säger Jenny Önnevik.

Foto: Bo Johansson/Mostphotos

Det har snart gått två månader sedan det stod klart att Sverigedemokraterna inte klarade av att leda Bromölla i minoritet. Fortfarande finns inget nytt styre på plats, men det lutar åt att Socialdemokraterna tar över.


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaSocialdemokraterna

Efter kommunvalet 2018 tog Sverigedemokraterna över styret av Bromölla. Men partiet har endast 12 av 41 mandat i fullmäktige och hade svårt att hitta samarbeten för att få igenom förslag. Inte minst gällde det åtgärder för att få bukt med kommunens dåliga ekonomi.

I mitten av augusti avgick kommunstyrelsen ordförande Eric Berntsson (SD) och kort därefter lämnade tre andra ledande SD-politiker sina poster.

SD försökte till en början att få till en koalition som skulle ha majoritet. Partiet var till och med berett att styra med S. Men från det hållet blev det snabbt nobben. I början av september gav SD upp sina försök att få till ett styre och lämnade alla sina ordförandeposter i nämnder.

Nyligen meddelade också Moderaterna att de inte ser någon lösning på hur ett styre ska kunna sys ihop. Partiet lämnade de ordförandeposter man hittills haft för att gå i tydlig opposition. Så mycket tyder på att det blir Socialdemokraterna, som är Bromöllas största parti, som så småningom får till någon form av styre.

Jenny Önnevik (S) leder nu, som förste vice ordförande, kommunstyrelsens arbete. Hon anser visserligen att alla partier har ett ansvar och tillägger:

– Alla kan inte gå i opposition, då blir det problem.

Jenny Önnevik framhåller att hon samtalar med flera partier. Hon nämner inte vilka, men närmast till hands ligger Vänsterpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Det skulle dock inte bli något majoritetsstyre.

Går det att styra Bromölla i minoritet?
– Går och går. Det finns ju snart inte så många andra val. Det är tufft och utmanande att styra i minoritet, men vi har gjort det tidigare, säger Jenny Önnevik.

Hon poängterar att hon vill få till ”ett tydligt styre”.

– Man bör ha en politisk plattform, en budget och en tydlighet som visar att man har ett styre. Annars blir det väldigt konstigt för folk. Helt plötsligt sitter alla i opposition och det är inte bra för vare sig demokratin eller politiken. Det måste också finnas en tydlig riktning för förvaltningarna.

Mandaten i Bromöllas kommunfullmäktige

Socialdemokraterna: 13

Sverigedemokraterna: 12

Moderaterna: 6

Alternativet: 4

Liberalerna: 2

Vänsterpartiet: 2

Centerpartiet: 1

Kristdemokraterna: 1

Källa: Valmyndigheten

Johan Delby

Reporter

jd@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev