lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Åklagare: Lööf var mål i Visbydåd

Publicerad: 26 augusti 2022, 07:35

Ing-Marie Wieselgrens mördare hade Annie Lööf i sikte för dådet, menar åklagare. Foto: Christine Olsson/TT

Centerledaren Annie Lööf var ett av målen i Visbydådet i somras.
– Misstanken är att gärningsmannen tänkte ta henne av daga, säger åklagare Henrik Olin till TT.

Ämnen i artikeln:

NazismVal 2022Mordet i AlmedalenBrottsofferExtremismHot

På torsdagen blev det känt att Centerledaren Annie Lööf tilldelats ett målsägandebiträde i samband med utredningen av mordet på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren i Almedalen i somras, vilket Ekot var först att rapportera om.

Lööf har fått ett målsägandebiträde i utredningen om misstänkt förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord.

– Misstanken är att gärningsmannen hade för avsikt att ta henne av daga, helt enkelt, säger Henrik Olin.

Olin uppgav redan i mitten av juli att den misstänkte hade planer på fler mord i Visby. Men det är alltså först nu som det blivit känt att det handlade om Annie Lööf.

– Detta är uppgifter som det inte funnits anledning att gå ut med, men eftersom målsäganden själv bekräftat att hon fått ett målsägandebiträde finns det ingen anledning för mig att inte bekräfta. Men brottsmisstanken har funnits en tid i utredningen, säger Henrik Olin.

TT: Den person som nu sitter häktad hade alltså planer på att mörda Annie Lööf?
Ja, men vi ska inte gå händelserna i förväg. Han är på sannolika skäl misstänkt för detta brott, men utredningen är inte färdig och något beslut är inte fattat i åtalsfrågan.

TT: Finns det fler personer som fått ett målsägandebiträde?
 Det har ju tilldelats målsägandebiträden till anhöriga till den avlidna, men vad gäller den här brottsmisstanken – förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord – finns det bara en målsägande i nuläget.

TT: Du säger ”i nuläget..?”
 Utredningen är inte slutförd, men i nuläget finns det bara en målsägande, säger Henrik Olin.

LÄS MER: Polisens expert till politiker: Extra viktigt att ni anmäler hot och hat

LÄS MER: Hatet fick KD-politikern att skaffa larm: ”Är det värt att utsätta sig?”

Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare vid SKR, attackerades på öppen gata med en kniv och avled av sina skador. Knivattacken skedde på eftermiddagen den 6 juli, mitt under politikerveckan i Almedalen. Wieselgren fördes till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda. Gärningsmannen kunde gripas snabbt efter dådet, bara en kort bit från brottsplatsen.

Annie Lööf skulle samma dag hålla presskonferens nära mordplatsen, men den fick ställas in. Lööfs tal i Almedalen hölls senare under kvällen som planerat.

Annie Lööf bekräftar på Instagram att hon blivit tilldelad ett målsägandebiträde:

”Det fasansfulla dådet i Almedalen har åter aktualiserats i media idag. Mina tankar går främst till Ing-Marie Wieselgrens familj och närstående, deras stora sorg och förlust.

Ni har förmodligen sett uppgifterna i media om att jag är målsägande i den förundersökning som handlar om det som hände i Almedalen. Jag kan bekräfta att så är fallet och att jag har blivit tilldelad ett målsägandebiträde.

Det är klart att det är omskakande och att det påverkar mig. Men hatet får inte vinna.

På grund av förundersökningssekretessen kommer jag inte som målsägande att kommentera detta ytterligare utan eventuella frågor hänvisas vänligen till mitt målsägandebiträde.”

Målsägarbiträdet Silvia Ingolfsdottir Åkermark ville dock inte ge några kommentarer när TT sökte henne.

LÄS MER: Så säkras valet – ökad risk för hot och sabotage: ”Ett angrepp kan bli förödande”

Den 33-årige man som misstänks för dådet sitter häktad. Han har erkänt att han dödat Wieselgren. Under omhäktningsförhandlingen för ett tiotal dagar sedan uppgav 33-åringen att han ”är redo att underkasta sig ansvar för de här brottsmisstankarna”. Mannen misstänks förutom för terroristbrott genom mord alltså även för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord.

Mannen uppges ha koppling till nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Men det är inte därför brotten utreds som terroristbrott.

– NMR spelar in i utredningen om den misstänktes bakgrund, men det är inte den kopplingen eller någon annan organisation som har lett fram till den här omrubriceringen, sade Henrik Olin till TT den 15 juli, och syftade på att mannen först satt häktad misstänkt för mord.

Den misstänkte, som är omhäktad till den 15 september, har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visat att han var påverkad av en allvarlig psykisk störning vid mordtillfället liksom vid undersökningstillfället.

Anna Lena Wallström/TT

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev