torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Agera mot IS-krigarna nu, Alice Bah Kuhnke”

De senaste åren har alldeles för många unga människor åkt för att ansluta sig till terrororganisationen Daesh. Samhällets insatser före och efter terrorkrigsresorna håller inte måttet. Centerpartiet kräver att demokratiminister Alice Bah Kuhnke agerar hårdare i frågan i enlighet med den överenskommelse om terrorbekämpning som ingicks mellan allianspartierna och regeringen i december 2015.

Publicerad: 14 mars 2017, 12:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Det finns inget utrymme att skjuta ifrån sig ansvar. Alice Bah Kuhnke och den regering hon ingår i måste agera”, skriver Johan Hedin (C). Foto: Anders Wiklund/TT


Ämnen i artikeln:

IS-återvändarnaTerrorismIslamism

Det var i söndagens SVT Agenda som demokratiminister Bah Kuhnke lade ansvaret på de återvändande på kommunerna och det stämmer att ansvaret i det yttersta ledet ligger på kommunerna. Men i överenskommelsen ingår också att regeringen ska överväga vilka åtgärder som ska vidtas om kommunerna inte lever upp till detta ansvar. Av sådana åtgärder har vi ännu inte sett någonting.

Det åligger också regeringen att förse kommunerna med de verktyg som krävs för att kunna hantera denna stora, komplicerade och viktiga fråga. Turerna med den nationella samordnaren är olyckliga och regeringen måste återkomma med svar på hur detta arbete kan fortgå på ett effektivt och verkningsfullt sätt utan att tappa tempo.

En annan viktig punkt som lyftes i överenskommelsen var att sätta stopp för att offentliga medel går till organisationer som sprider våldsbejakande budskap. Överenskommelsen tryckte på vikten av att ”bidragsgivare säkerställer att offentliga medel inte ges till organisationer som sprider våldsbejakande budskap… Det gäller i synnerhet budskap som förespråkar terrorism ”. För att få statsbidrag måste en organisation även leva upp till grundläggande demokratiska värderingar.

Regeringen har tidigare tillsatt en utredning som ska titta på hur religiösa samfund får sina bidrag. Det är bra, men lokala föreningar och liknande glöms bort. Detta trots att risken är stor att inte bara religiösa samfund sprider skadliga budskap utan även en mängd andra typer av föreningar. Här behöver regeringen göra det tydligt att det allmänna inte ska bidra till att våldsamma budskap sprids, vare sig pengarna kommer från statskassan, kommunerna eller exempelvis allmänna arvsfonden.

Kriminalvården är den lämpligaste platsen för förhärdade våldsverkare. Där finns resurser och kunskap för att arbeta med den dömda och samhället är säkrare när radikaliserade terrorkrigsresenärer finns bakom lås och bom. När det gäller de som kommer tillbaka från stridsområden är det ofta svårt att bevisa exakt vilka strider de deltagit i.

Centerpartiet vill att redan samröre med en terrorlistad organisation ska kriminaliseras, så som lagen är i Norge. Det skulle göra det lättare att straffa dem som deltagit i terroristverksamhet och ge Kriminalvården möjlighet att behandla dem som döms.

Problemet med återvändande terrorkrigsresenärer är här och nu. Det finns inget utrymme att skjuta ifrån sig ansvar. Alice Bah Kuhnke och den regering hon ingår i måste agera. Det vi har kommit överens om måste på plats och fler åtgärder kommer att bli nödvändiga.

Johan Hedin, rättspolitisk talesperson (C)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev