Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Aftonbladet censurerar sin Superdebatt

Alla partiers toppkandidater deltar i Aftonbladets webb-tv-sändning Superdebatt i kväll. Men inte Junilistan. Att stänga ute ett parti på det här sättet är direkt odemokratiskt, skriver företrädare för Junilistan.

Publicerad: 21 maj 2014, 11:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Medier

”Finns ni än?” Det är en vanlig fråga vi i Junilistan får när vi möter människor vid vår valstuga eller ute på vår valturné. Och det är inte så konstigt, för den största utmaningen för oss är inte att föra en kvalificerad politisk debatt eller att driva en seriös EU-politik – nej, det är att synas utåt för väljarna, när media ofta utesluter oss från debatter och undersökningar i samband med EU-valet.

Trots att vi gång på gång erbjuder oss att närvara vid debatter där ”alla” partiers kandidater uppges finnas med, möts vi av ”nej tack”.

I dag genomför Aftonbladet sin ”Superdebatt” i tidningens webb-TV-format ”Partiprogrammet”; tillställningen presenteras så här. Notera särskilt formuleringarna ”årets första EU-valsdebatt med alla partiers toppkandidater” och ”Riksdagspartierna (Piratpartiet sitter inte i riksdagen!) och Feministiskt initiativ finns på plats i Partiprogrammet” och det efterföljande citatet, ”- Det tycker vi är kul eftersom FI går framåt och det finns ganska många i dag som kan tänka sig att rösta på dem, säger Karin Magnusson.”

Så FI, som likt Junilistan saknar mandat i EU-parlamentet och riksdagen men som fått rejält med mediautrymme, får delta tack vare att de ”går framåt”..?

När vi i Junilistan konfronterade Aftonbladet angående deras urval inför debatten hänvisades vi till stf. ansvarig utgivare Lena Mellin, som mejlledes svarade att: ”vi har ransonerat oss till de partier som sitter i riksdagen och/eller EU-parlamentet och kompletterat med det parti, utöver dessa, som ligger bäst till i opinionsmätningarna.”

Notera dock att urvalet till programmet gjordes redan för flera veckor sedan ungefär samtidigt som några partier officiellt inledde sin valrörelse. Junilistan, ett parti som i EU-valet 2004 fick 14,5 procent och 2009 fick 3,6 procent av rösterna valdes bort.  FI som erhöll 2,2 procent i EU-valet 2009 får däremot vara med.

Det finns ett enklare och långt mer logiskt kriterium för att avgöra vilka partier som bör bjudas in när ”alla partiers toppkandidater” ska närvara: Valmyndighetens urval. Alla partier som kvalat in utifrån Valmyndighetens kriterium - däribland Junilistan - får sina valsedlar upptryckta och distribuerade till vallokalerna, vilket bekostas med skattemedel.

Det går därför att argumentera att svenska folket faktiskt betalat för Junilistans närvaro i årets EU-val. Men Aftonbladet väljer att överpröva det system som samhället har byggt upp på demokratiska principer och utesluter partier som klarat av samhällets villkor.

Det största problemet med Aftonbladets censur av Valmyndighetens urval är att det är direkt odemokratiskt. Att medier driver opinion för ett parti är ingenting oväntat eller nytt, men att låta sin subjektiva bedömning gå före, den av skattemedel finansierade, Valmyndigheten - i valtider - är att frånta svenska folket möjligheten att bilda sig en egen uppfattning.

Vi får hoppas att Aftonbladets rapportering i kommande valrörelser blir mer objektiv och förankrad i Valmyndighetens urval. Selektiva sorteringar av vilka som får vara i debatten stärker inte demokratin, något som Aftonbladet borde inse.

”Finns ni än?” Ja, Aftonbladet, vi finns!

Uppdatering: Aftonbladet svarar på kritiken i en replik.

Jörgen Appelgren, partiledare Junilistan

Camilla Lindberg, andranamn Junilistan

Philip Lerulf, tredjenamn Junilistan

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Medier

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev