Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

33-åring åtalas för terroristbrott efter mordet på Ing-Marie Wieselgren

Publicerad: 1 november 2022, 08:48

Blommor vid platsen i Visby där Ing-Marie Wieselgren knivhöggs till döds.

Foto: Karl Melander/TT

En 33-årig man åtalas för terroristbrott för mordet på psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan. Han åtalas även för förberedelse till terroristbrott för planer på att döda Centerledaren Annie Lööf.

Ämnen i artikeln:

Mordet i AlmedalenSKRHotSenaste nytt

Mitt under politikerveckan i Almedalen attackerades Ing-Marie Wieselgren på öppen gata med kniv, och avled av sina skador. Gärningsmannen kunde gripas direkt efter dådet, bara en kort bit från brottsplatsen.

Under tisdagen åtalades han för terroristbrott genom mordet på Wieselgren. I stämningsansökan skriver åklagaren Henrik Olin att gärningen ”allvarligt har kunnat skada Sverige” och att den begicks för att ”injaga allvarlig fruktan hos befolkningen eller del av befolkningen” – förutsättningar för att en gärning ska kunna räknas som terroristbrott.

33-åringen åtalas även för förberedelse till terroristbrott, vilket handlar om hans planer på att döda eller skada Centerledaren Annie Lööf. Enligt åklagaren ska gärningsmannen mellan den 20 juni och 6 juli ha skaffat fram bland annat en dubbeleggad kniv, två svärd och en pilbåge med pilar, samt kartlagt Annie Lööf och vad hon skulle göra under Almedalsveckan.

Föremålen var enligt stämningen till för att användas som hjälpmedel för att mörda eller grovt misshandla Lööf.

I redovisningen över åklagarens bevisning framgår att 33-åringen bott i ett tält i Visby dagarna före dådet. Utöver kartläggningen av Annie Lööf ska han även ha haft kunskap om Ing-Marie Wieselgrens aktiviteter under Almedalsveckan. För att bevisa terrorbrottet hänvisar åklagaren bland annat till anteckningsböcker, sökningar som mannen gjort på internet och fynd på en beslagtagen krypterad hårddisk.

Utöver detta åtalas 33-åringen för olika narkotikabrott. Det handlar om att han på morddagen eller dessförinnan ska ha använt cannabis och att han innehaft bland annat cannabis, LSD och narkotikaklassade tabletter.

I stämningsansökan står att mannen erkänner handlingarna – han har ”uppgett att han underkastar sig ansvar för de åtalade brotten”.

Advokat Kronje Samuelsson företräder Ing-Marie Wieselgrens efterlevande och säger att åtalet verkar vara väl underbyggt och genomarbetat.

– Jag uppfattar det som att för de anhöriga och de jag företräder är det av mindre betydelse att åklagaren rubricerar det som terroristbrott. Vi ska komma ihåg att det har skett ett mord och att det finns efterlevande som har drabbats av det, alldeles oavsett om det rubriceras som mord eller terroristbrott, säger Kronje Samuelsson.

Flera medier har sedan dådet kunnat visa att 33-åringen tidigare varit engagerad inom nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Det är dock inte därför brottet utreds som terroristbrott, enligt åklagaren.

En rättspsykiatrisk utredning som gjorts visar att 33-åringen led av en allvarlig psykisk störning vid mordet liksom vid undersökningstillfället. Detta kommer att få betydelse för den påföljd som kan utdömas mot honom.

 

Erika Nekham/TT

Dådet i Visby

Klockan 13.50 den 6 juli, då politikerveckan i Almedalen pågick, fick polisen larm om att en kvinna stuckits med kniv vid Donners plats i Visby.

Offret visade sig vara Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hon var i Almedalen för att arbeta och var på väg för att moderera ett seminarium då hon attackerades.

Wieselgren fördes till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda. Gärningsmannen greps snabbt efter dådet. Inledningsvis var misstanken mord, men den 11 juli framkom att Säkerhetspolisen och Åklagarmyndighetens riksenhet för säkerhetsmål tagit över utredningen då dådet klassats som misstänkt terroristbrott.

Den 1 november väckte åklagaren åtal.

LÄS MER: Göran Stiernstedt hyllar Ing-Marie Wieselgren: ”Hon fick saker att hända”

LÄS MER: Regeringens utredare: ”Ingen som gör sitt jobb i samhällets tjänst ska behöva utsättas” 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev