onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

289 valkandidater kopplas till högerextremism – SD stryker namn från listor

Publicerad: 25 augusti 2022, 09:14

Flera av kandidaterna i årets val har kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen, NMR, enligt granskningen från Acta Publica. Foto: Mikael Fritzon/TT

289 personer som kandiderar till höstens olika val för något av riksdagens partier har gett uttryck för nazism eller rasism, enligt en kartläggning av researchföretaget Acta Publica.
En övervägande majoritet finns på Sverigedemokraternas listor. Nu stryks flera namn från partiets listor.

Ämnen i artikeln:

NazismVal 2022SDSverigedemokraternaExtremism

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


En man som stod på listan för Sverigedemokraterna både i Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen har lämnat partiet och avsagt sig kandidaturen, rapporterar SVT Väst. Mannen har enligt Acta Publicas granskning gått i flera av nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstrationer. Expressen rapporterar att han bland annat har hyllat Adolf Hitler och spridit antisemitiska nidteckningar.

Sverigedemokraternas gruppledare i Göteborg, Jörgen Fogelklou, säger till SVT att det är ”fullständigt galet” att mannen stod på kommunlistan.

– Hade vi vetat detta hade han inte varit medlem i partiet.

Gruppledaren har själv anklagats för att sprida grov antisemitism och rasism. Sajten Aktuellt Fokus avslöjade 2016 att kontot ”afghan” på Flashback registrerats med en mejladress som Jörgen Fogelklou hade använt. 

Mellan 2010 och 2011 skrev användaren ”afghan” bland annat att ”juden är roten till allt ont”. Jörgen Fogelklou nekade till anklagelserna och friades i en SD-intern utredning. 

Sverigedemokraterna uppger för SVT Väst att en annan man som kandiderat i Västra Götalands regionval inte längre är valbar. Mannen stod också högt på en kommunlista i Skaraborg. Han har hyllat Adolf Hitler och skrivit på Facebook att han sedan flera år har arbetat för NMR, enligt Acta Publica. Enligt partiet har han flyttat från kommunen och regionen.

Sverigedemokraterna stryker också en man som stått högt upp på listan i en kommun i Västmanland. Han ska också utredas av medlemsutskottet, rapporterar Expressen. Tidningen skriver att mannen i nio år – fram till 2006 – var medlem i nazistiska Nationalsocialistisk Front. 2016 var han aktiv på NMR:s sajt Nordfront, där han bland annat skrev under pseudonym att araber har ”tattande anlag”. Mannen nekar till att ha skrivit under pseudonymen. 

LÄS MER: SD vill slippa ställa upp i fem kommunval – oklart om de lyckas 

Acta Publica har i rapporten ”Ur mylla brun” kartlagt samtliga politiker som har kandiderat i de senaste fem svenska valen. Drygt 1 100 av dessa har stått på riksdagspartiernas kandidatlistor och har kopplats till högerextrema uttryck.

Inför årets val har 289 politiker som har gett uttryck för nazism eller rasism i Sveriges riksdagspartier identifierats.

Klart flest kandidater, 214 personer, finns på Sverigedemokraternas listor. Hos Socialdemokraterna återfinns 22 namn och hos Moderaterna och Kristdemokraterna finns 20 kandidater vardera.

De aktuella kandidaterna har bland annat varit medlemmar i nazistiska organisationer, dömts för hets mot folkgrupp, beställt nazistisk propaganda, haft konton på det högerextrema forumet Nordisk.nu eller skrivit hatkommentarer på en nazistisk sajt.

Under arbetet har Acta Publica identifierat samtliga personer som står på riksdagspartiernas listor i kommun- region och riksdagsvalet 2022, och därefter kontrollerat dem mot researchföretagets databaser över brottmål. Även material från polisrapporter, förundersökningar och hemlig underrättelseinformation om kriminell organisering har legat till grund för kartläggningen, samt stiftelsen Expos dom- och förundersökningsarkiv.

LÄS MER:
Lista: Kommunerna där nya högerblocket blev störst förra valet
Här är viktigaste valfrågorna lokalt – parti för parti

Acta Publicas rapport

Antal kandidater i valet 2022 som kan kopplas till högerextremism, enligt Acta Publicas rapport ”Ur mylla brun”:

Sverigedemokraterna: 214 personer

Socialdemokraterna: 22 personer

Kristdemokraterna: 20 personer

Moderaterna: 20 personer

Vänsterpartiet: 5 personer

Centerpartiet: 4 personer

Liberalerna: 4 personer

Miljöpartiet: 0 personer

TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev