Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

2015 års mest lästa debatter

Publicerad: 31 december 2015, 00:27

Debattåret 2015 låter sig svårligen sammanfattas utan att flyktingkrisen obönhörligen hamnar i centrum. Det syns även när man betraktar vilka debattartiklar som blivit årets mest lästa på Dagens Samhälles debattsajt.


Vid sidan om ämnen som mer direkt berör höstens flyktingkris återfinner vi även många angränsande teman. Sverigedemokraterna avhandlas på olika sätt, liksom integrationen. Även migration inom EU och frågor om illegala bosättningar och tiggeri har debatterats friskt, men även regionalpolitik, mobbning och solkraft – för att bara nämna några av alla ämnen som diskuterats.

Överlägset mest läst i år blev Nynäshamns kommunalråd Anna Ljungdell (S), som i början av september riktade skarp kritik mot såväl Sverigedemokraternas budget som den i hennes tycke bristfälliga mediala granskningen av densamma.

Näst mest läst blev en artikel skriven av psykologen Christer Olsson, som i en rejält läst och delad artikel påminde om riskerna för att mobbningssituationer uppstår i samband med omklädning inför eller efter gymnastiklektioner - tillfällen då vuxna sällan är närvarande.

Mot slutet av sommaren utbröt en synnerligen het debatt efter att Sverigedemokraterna publicerat en kampanj i Stockholms tunnelbana. Det blev inte bara debatt, utan kampanjen utsattes även för hård kritik i form av regelrätt vandalisering. Inte ett bra sätt att klandra SD, menade Aleksandra Boscanin, i årets tredje mest lästa artikel.

Under vinjetten ”Ett delat land” publicerades under våren flera artiklar på temat regionalpolitik och hur man bäst ser till att hela Sverige får förutsättningar att leva. En av de mest lästa i ämnet blev Krokoms kommunfullmäktigeledamot Håkan Larssons (C) uppmaning att lära av Norges distriktspolitik – ett ämne som knep fjärdeplatsen på årets lista.

I september var Hans Rosling namnet på om inte allas, så väldigt mångas läppar. I SVT diskuterade han transportörsansvar och vad som utgör flyktingstatus, vilket fick Egor Putilov,fd asylhandläggare på Migrationsverket att reagera under rubriken ”Därför har Hans Rosling fel om migrationen”. Putilovs text blev årets femte mest lästa.

På listans sjätteplats stöter vi på en polispatrull i form av Polisförbundet. Under rubriken ”Därför stämmer vi staten” reagerar förbundet på regeringens nyss framlagda budget. Höstpropositionens budgetanslag till polisen saknar i runda slängar en miljard jämfört med vad som beräknas nödvändigt för att den stora omorganisation som pågår inom polismyndigheten ska ros i land, konstaterar polisfacket, som alltså stämmer staten i Arbetsdomstolen.

Mot slutet av oktober ådrar sig regeringen återigen kritik – denna gång för att statsminister Stefan Löfven i en intervju hävdar att de svenska integrationsproblemen bitvis kan skyllas på våra företag, vilka enligt Löfven ägnar sig för mycket åt diskriminering istället för att ta ansvar. Många reagerade starkt på dessa uttalanden, bland andra nätentreprenören Richard Torsslow som blev årets sjunde mest lästa.

Årets åttonde mest lästa debattartikel publicerades i årets åttonde månad. ”Därför stör sig vänstern på Alice Teodorescu”, skrev Jan-Olof Bengtsson efter att den förras sommarprat upprört många både vitt och brett.

Niondeplatsen på listan intas av ett svar på ettan. Här replikerar Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt på Anna Ljungdells kritik av SD:s budget och låter hälsa att ”SD sparar inte på välfärden” - även detta alltså en rejält läst och spridd artikel under året.

Hemlöshet är temat för den tionde mest lästa artikeln i år. Inhemska hemlösa har hamnat i medieskugga, skriver bland andra Hans Swärd, professor i socialt arbete, och rekommenderar kraftfulla åtgärder mot den svenska hemlösheten om inte motsättningar mellan olika grupper drabbade av hemlösthet ska börja gro.

Ytterligare tio artiklar avrundar listan över årets tjugo hetaste debattinlägg. Läs hela listan här nedanför. Och om detta inte stillar läslustan rekommenderar vi mellandagarnas urval av ”longreads” – extra långt läsgodis på allsköns teman, samlat under vinjetten Helgläsning.

Debattsvepet (som du kan prenumerera på här) har julledigt i ytterligare några dagar, men återuppstår torsdagen den 7 januari. Tidningen utkommer med sitt första nummer den 14 januari.

I väntan på detta uppmanar vi alla debattsugna läsare att redan nu planera för ett gott nytt debattår 2016. Skicka in era debattinlägg till debatt@dagenssamhalle.se eller via formulär. Omfång, kontaktvägar och andra goda råd hittar ni här.

De hetaste debatterna 2015 – hela listan!

1) Massiva besparingar på välfärden i SD:s budget

2) Lämna inte elever ensamma i omklädningsrummen

3) ”Om vi inte aktar oss är det vi som tystas en dag”

4) ”Norge visar hur hela Sverige kan leva”

5) Därför har Hans Rosling fel om migrationen

6) Därför stämmer vi staten

7) En entreprenör från verkligheten knackar på

8) Därför stör sig vänstern på Alice Teodorescu

9) Oscar Sjöstedt: SD sparar inte på välfärden

10) Vem engagerar sig i hemlösa svenskar?

11) Den som vill kritisera SD bör läsa på först

12) Hyran på 60 000 – en ”råttan i pizzan”

13) Ny skatt på solkraft ett dråpslag mot miljön

14) Upprätthåll grundlagen, skydda äganderätten

15) IS är bara toppen av ett isberg

16) Mottagandets systemkollaps hotar vår öppenhet

17) Socialdemokraterna byggde inte Sverige

18) Oroande att M köpt vänsterns Sverigeberättelse

19) Låt oss även prata om muslimernas islamofobi

20) Släng ut Rumänien från EU:s fria rörlighet

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev