tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

"Snedvriden bild av jobb i välfärden"

Publicerad: 3 juli 2019, 06:54

Fredrik Reinfeldt på Kommuninvests seminarium i Almedalen på tisdagen.

Foto: Samuel Åsgård

Omsorgsrobotar och fler invandrare. Det är två av de lösningar Fredrik Reinfeldt lyfter fram för bemanningen i välfärden.

Ämnen i artikeln:

Bemanning

Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


Kommuninvest presenterade rapporten Välfärdens utmaningar under Almedalsveckan för att sätta fokus på framtidens personalbehov. Rapporten pekar på de behov som finns av fler anställda i välfärden samtidigt som antalet invånare i arbetsför ålder minskar. I rapporten konstateras att kommuner och regioner skulle behöva rekrytera 67 procent av alla nya förvärvsarbetande för att klara behoven. I dag arbetar 26 procent av de förvärvsarbetande för kommuner och regioner.

För att kommentera rapporten hade Kommuninvest bjudit in tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt (M). Han inledde med att konstatera att problemet inte är nytt.

– Jag har levt med den här frågan hela mitt politiska liv, sa han.

Under sin presentation nämnde han fyra olika vägar att tackla utmaningen.  Ökad invandring, högre pensionsålder, digitalisering och ett ändrat synsätt på välfärden.

När det gäller digitalisering lyfte han fram artificiell intelligens och omsorgsrobotar.

– Om femtio år kan vi ha en helt annan form av robotomsorgsstöd än vad vi har i dag.

Han ansåg också att det sprids en för negativ bild av hur det är att jobba i välfärden i dag och sa att hans besök på olika arbetsplatser gett en annan bild.

– Vi gör oss en enorm otjänst om vi fortsätter att sprida en snedvriden bild av hur det är att jobba i välfärden.

När han tog upp invandring kunde det tolkas som en kritik mot dagens svenska politik.

– Vi säger att vi har för lite folk som jobbar. Samtidigt säger vi att vi inte vill ha de här människorna här, sade Fredrik Reinfeldt.

Han konstaterade att Sverige i dag inte har tillräckligt höga födelsetal för att klara en befolkningsökning utan invandring.

– De som vill stänga ute omvärlden och säger att det är barnafödandet som ska lösa det här har en del frågor att besvara.

När Dagens Samhälle träffar Fredrik Reinfeldt efter seminariet är han mer försiktig.

Vad menar du när du säger att ”de som vill stänga ute omvärlden har många frågor att besvara?”

– Mycket av den här rapporten förlitar sig fortfarande på en befolkningsökning. Och då påpekar jag att den bygger i grunden inte på det höga barnafödandet utan den har ju andra bakgrunder i ett land som Sverige.

Behöver vi mer invandring för att klara bemanningen i välfärden?

– Det som är dagspolitik kommenterar jag inte längre. Men vi kan börja med att konstatera att väldigt många av dem som redan jobbar i välfärden är utrikes födda och har kommit från andra länder. Och att vi redan nu är helt beroende av dem för att välfärdens kärna ska fungera. Det är en möjlighet som Sverige har om man vill balansera den här bilden av annars bara stigande utgifter och skatter.

Vad är viktigast av de lösningar du presenterade för att trygga personalförsörjningen?

– Jag tror inte att det finns ett svar på det. Kanske att det enskilt viktigaste är att vi börjar jobba längre upp i åren av det enkla skälet att vi har en åldrande befolkning. Den förändringen är redan på gång.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev