Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Slöseri satsa skattepengar på Almedalen

Under årets politikervecka i Visby spenderades 63 miljoner skattekronor. Ska de pengarna jobba för medborgarna på bästa sätt borde kommuner och landsting satsa dem på lokalt demokratiarbete i form av offentliga debattscener i stället, skriver Johan Wirfält, debattchef på Kulturhuset Stadsteatern.

Publicerad: 9 juli 2014, 08:46

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


“Almedalsveckan hotar demokratin”! En något tillspetsad rubrik prydde Soran Ismails SvD-kolumn häromveckan. Men komikern hade goda poänger. Under 10-talet har Almedalen svällt som en övergödd kommunalpamp.

Mer än 3 300 programpunkter krigade om yta i årets schema – att jämföra med runt 1 400 bara för fyra år sedan. De flesta montrar fylls av fler arrangörer än gäster. Budskapen dränker varandra och nyhetsredaktionerna på plats tävlar i spektakulär self-promotion snarare än seriösa scoop.

Almedalen har, som Soran Ismail uttryckte det, spårat ur.

Nu är den rosédränkta säsongsfinalen avklarad, det debattindustriella komplexet gör som de flesta andra och parkerar i hängmattan för vård av bakfylla och välbehövlig semester.

Tid för reflektion.

I grund och botten är politikerveckan i Visby förstås något fantastiskt. När jag berättar om Almedalen för utländska journalistvänner muttrar de oftast avundsjukt: “Utrikesministern hänger alltså i en kyrkoruin samtidigt som feministledaren maratontalar på torget? Och så har folk helt utan musiksmak någon sorts bisarrt DJ-battle? Tänk om sånt fanns hos oss.”

Jag var på flera utmärkta seminarier även i år, tjafsade med mängder av skarpa människor och tog med mig många nya tankar hem. Almedalen är en mötesplats och kunskapsbank på samma gång – en symbol för det öppna samhället som vi bör vara stolta över.

Men vad som stannar kvar efter dagarna på Gotland är ändå frågan om tillgänglighet. Det är ju inte bara utländska murvlar som har svårt att ta sig till Visby. Hugade medborgare som vill ta del av samtalet på plats gör bäst i att boka brits i tid – och vara stadda vid kassa. Konsult- och reporterinvasionen har drivit upp priserna: Inför årets politikervecka bjöds åtta bäddar innanför ringmuren ut för 120 000 kronor plus moms.

Lobbyister och mediebolag får förstås lägga sina pengar på vad de vill. Om offentliga medel verkligen spenderas bäst bland proffsminglare är däremot en mer öppen fråga.

Enligt en granskning gjord av tidningen Resumé brändes 63 miljoner skattekronor under årets Almedalen. Stat, kommuner, landsting och regioner stod för mer än en tiondel av arrangemangen, 374 stycken – och ingen vet till vilken nytta.

Att slösa skattepengar är nu en god gammal svensk tradition, och som sådan eventuellt inget akuthot mot demokratin. Men om målet är att jobba för medborgarna kunde våra pengar antagligen användas mer effektivt. Därför, ett anspråkslöst förslag till kommun- och landstingspolitiker inför nästa år:

Varför inte ta en del av Almedalsbudgeten och plöja ner den i lokala debattscener i stället? Mindre, mer regionalt förankrade versioner av den debattfestival som pågår i Visby går ju faktiskt att ordna överallt i Sverige.

Sätt upp en scen på torgen när solen skiner. När höstvindarna drar in kan debatten förläggas till stadsbiblioteken – som på så sätt öppnas upp för ännu fler. Poängen är enkel: Ta det politiska samtalet från fullmäktige och ut i en offentlighet där fler känner sig naturligt hemmastadda.

Sedan Kulturhuset Stadsteatern lanserade Forum/Debatt och Debattscen Plattan i våras har våra program haft närmare 5000 besökare. Över 40% av dessa har varit ungdomar, och en stor andel har också haft invandrarbakgrund.

Genom att bjuda in till debatter där öppen mikrofon är en självklar del har vi inte bara lockat en ny och bredare publik. Vi har också gett medborgarna en möjlighet att i direkt diskussion möta makthavare och beslutsfattare.

Det är kanske inte lika spexigt som ett pr-mingel i Visby. Men långsiktigt är det minst lika viktigt för demokratin.

Johan Wirfält, Chef för Forum/Debatt på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev