torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Satsningar på unga placerade ger resultat

Publicerad: 1 juli 2019, 09:58

Susanne Nordling Landstingsråd Stockholm, (MP), Lars Stjernqvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping och Anders W Jonsson, sjukvårdspolitisk talesperson, förste vice partiordförande, (C).

Norrköpings satsningar på barn och unga som är placerade i hvb-hem och familjehem har varit framgångsrika för att förbättra psykisk hälsa och skolresultat.

Ämnen i artikeln:

Psykisk ohälsa

Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


När barn och ungas psykiska hälsa diskuterades på ett seminarium under måndagen på Almedalsveckan låg mycket av fokuset på att sprida lyckade exempel. Norrköpings kommun lyftes fram som ett sådant. Sedan tio år tillbaka har kommunen haft en riktad satsning mot barn och unga som är placerade i familjehem. En satsning som lönat sig.

– De barnen som får det stödet har bättre skolresultat än vad som är det generella i Norrköping. Det är helt fantastiskt, säger Lars Stjernqvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping till Dagens Samhälle.

Sedan ett par år jobbar kommunen också med en satsning på barn och unga som är placerade i hvb-hem. Där har kommunen valt modellen sociala utfallskontrakt i samarbete med den privata investeraren Leksell som gått in med tio miljoner kronor.

– Pengarna används för att ge barn som är placerade på hvb-hem ett extra stöd i syfte att de ska vara bättre rustade när de kommer tillbaka. Tanken är att förbättra livet för utsatta barn och på sikt också spara samhällsresurser som gör att den privata investeraren kan få tillbaka sina resurser, säger Lars Stjernqvist.

Även detta projekt börjar nu ge resultat.

– Redan nu kan vi säga att det här har betytt jättemycket för barnen och för en del har det inneburit en total vändning. Då ska man veta att generellt sett är prognosen otroligt dålig i dag för de här barnen. Nästan alla barn som placeras på hvb-hem kommer tyvärr att behöva stöd under väldigt lång tid framöver. Kan du bryta det mönstret, vilket vi har lyckats med för en del av de här barnen, så betyder det jättemycket, säger Lars Stjernqvist.

Paneldeltagarna i seminariet var överens om att det inte i första hand är ny lagstiftning som behövs för att förbättra den psykiska hälsan bland barn och unga. Istället efterlyste alla mer kunskap och bättre arbete för att sprida lyckade exempel, som det som gjorts i Norrköping.

– Vi behöver mer forskning och fler mätpunkter när det gäller psykisk ohälsa, sade Anders W Jonsson (C), sjukvårdspolitisk talesperson.

Anders Knape (M), ordförande för Sveriges kommuner och landsting, SKL, lovade att arbeta mer för att sprida kunskap i regioner och kommuner om arbetet för ökad psykisk hälsa bland barn och unga.

Arbetet mot den psykiska ohälsan har tidigare fått kritik för att vara för kortsiktigt, bland annat från den tidigare psykiatrisamordnaren Kerstin Evelius.

Ing-Marie Wieselgren, projektledare för Uppdrag psykisk hälsa på SKL, efterlyste under seminariet i Visby mer långsiktighet från statens sida.

– Vi vill ta fram en tioårig plan tillsammans med staten så att vi vet vilka spelregler som ska gälla, sade hon.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev