Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Så bygger vi ett sant pluralistiskt samhälle

Imam Kashif Virk anser att fler muslimska ledare borde ha bjudits in att medverka i de Almedalsseminarier som diskuterade islam. Vi håller med honom och gjorde många försök att bjuda in framträdande muslimska representanter till vårt seminarium.

Publicerad: 14 juli 2016, 14:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Som en evangelisk kristen organisation arbetar vi regelbundet med att både förklara samt bemöta invändningar mot kristen tro, även från våra starkaste kritiker, skriver Jacob Rudolfsson.


Ämnen i artikeln:

ReligionIslam

Replik. Kashif Virk observerar att Almedalsveckan, förutom politik, alltmer diskuterar religionens roll i samhället. Vid en enkel jämförelse med det som många gånger sägs vara Sveriges största folkrörelse, gav en sökning i Almedalsveckans officiella program på temat ”idrott” 57 träffar mot 60 träffar för ”religion”. I ett land där religionen oftast har förpassats till det privata, är det därför positivt att livsåskådningar diskuteras offentligt.

I sin artikel skriver Virk att fler muslimska ledare borde ha bjudits in att medverka i de Almedalsseminarier som diskuterade islam och olika muslimska sammanhang. ”Särskilt då man även bjudit in framstående islamkritiker som Mona Walter”, skriver han. Som arrangör av nämnda seminarium (”Rätten att häda – islamkritik och det öppna samhället”) ihop med förbundet Humanisterna, delar vi i Svenska Evangeliska Alliansen Kashif Virks önskan.

Bakgrunden till seminariet, som vi beskrev i programmet, var att det i Sverige i dag är ”muslimer och ex-muslimer tvingade att leva under hot pga kritik mot övertygelser inom muslimska sammanhang”. I panelen medverkade Mona Walter, tidigare muslim men numera kristen, Hanna Gadban, shiamuslim, ”Tomal”, en sekulär bloggare från Bangladesh, och David Thurfjell, religionshistoriker och islamolog. Gemensamt för de tre förstnämnda är just den hotbild de har riktade mot sig på grund av sin kritik av idéer inom en del muslimska sammanhang. Vi ville därför diskutera ”vilken rätt svenska muslimer har att häda”, utan att utsättas för hot och trakasserier.

Enligt de flesta rapporter vi fått förekommer denna problematik främst inom vissa sunnimuslimska miljöer i Sverige, inte hos ahmadiyya. Vi har därför skickat inbjudningar sedan i april till några av de mest framträdande organisationer i den svenska offentliga debatten med sunnimuslimsk tonvikt: Islamiska förbundet, Stockholms moské, Sveriges muslimska råd, Ibn Rushd, Islamic Relief, Svenska muslimer för fred och rättvisa, Sveriges Unga Muslimer. Av någon anledning kunde dock ingen av dem skicka en representant att delta i seminariet. En del förklarade det med Eid-firandet, vilket vi givetvis förstår. Men andra angav inga skäl. Vi hade gärna sett en deltagare från någon av nämnda organisationer.

Som en evangelisk kristen organisation arbetar vi regelbundet med att både förklara samt bemöta invändningar mot kristen tro i en stark sekulär präglad kultur – även från våra starkaste kritiker. Vi är övertygade om att en förutsättning för ett öppet och fritt samhälle är möjligheten att utvärdera, diskutera och kritisera olika trosuppfattningar. Det är så vi bygger ett sant pluralistiskt samhälle.

Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare Svenska Evangeliska Alliansen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ReligionIslam

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev