Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

S: Vi investerar i välfärden hellre än i skattesänkningar

Politik är att vilja åstadkomma något. Men politik är också att våga välja. I stället för fler skattesänkningar väljer vi att investera i ett bättre Sverige. För alla, skriver socialdemokraternas Mikael Damberg inför Stefan Löfvens tal i Almedalen i kväll söndag.

Publicerad: 29 juni 2014, 15:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Såväl moderatledda som socialdemokratiskt styrda kommuner har fått känna på vad det innebär med en borgerlig regering under åtta års tid. Sedan 2006 har kommunernas kostnad för försörjningsstöd ökat med en fjärdedel och andelen som får stöd på grund av arbetslöshet har ökat med nästan 30 procent. Grunden för den bekymmersamma utvecklingen är att regeringen har låtit arbetslösheten skena iväg. Regeringen har prioriterat skattesänkningar framför investeringar i det som bygger Sverige starkt.

Resultaten har inte låtit vänta på sig. Skolresultaten sjunker, allt fler är bekymrade över sjukvårdens kvalitet och oroliga över äldreomsorgen. Ungdomsarbetslösheten har stigit och är nu så hög att Sverige har beviljats krisstöd från EU.

Om vi Socialdemokrater får väljarnas förtroende att bilda regering efter valet i september kommer vi att sätta stopp för ytterligare skattesänkningar för att istället lägga fokus på en bättre skola, fler jobb och bättre omsorg.

Socialdemokraternas fokus på skolan handlar om att nu vända skolresultaten. Vi prioriterar lärarna, mindre klasser i lågstadiet, tidiga insatser för de barn med särskilda behov – fler speciallärare och specialpedagoger. Vi ser också att ojämlikheten i skolan ökar. Det är inte okej. Varje elev har rätt till en bra skola. Därför satsar vi två miljarder på de 200 mest utsatta skolorna. Vi säger också stopp för vinstjakt i skolan. Skattepengarna ska gå till en riktigt bra skola – inte till riskkapitalisters vinster.

Vi Socialdemokrater ser också att vården och omsorgen har fått ta stryk under skattesänkaråren. Vi vill att alla äldre skall kunna känna trygghet att vården och omsorgen fungerar och håller hög kvalitet. Vården och omsorgen skall vara för alla och ges efter behov, oavsett inkomst. Vi socialdemokrater vill investera i vår gemensamma välfärd och ta vara på människors kraft och erfarenhet istället för att öka klyftorna i samhället mellan och inom olika grupper i samhället.

De som arbetar i våra kommunala verksamheter förtjänar all respekt. Vi är alla så beroende av dessa proffsiga och kunniga kvinnor och män. Vi vill låta proffsen vara proffs – och istället för att detaljstyra människor arbetsdagar tror vi på medarbetarnas kunnighet och kompetens att själva styra över arbetsdagen. Därför är det angeläget för oss att förbättra anställningsförhållandena och arbetsmiljön för alla dem som är anställda i kommunala verksamheter. Personalen i våra kommuner ska garanteras rätt till heltid, utvecklingsmöjligheter, kompetensutveckling, bra arbetsmiljö och bra arbetsvillkor. Dagens tillfälliga och kortsiktiga satsningar och projekt löser inte huvudfrågan. Omsorgen kommer att behöva mer personal, mer kompetens och mer investeringar. Det kräver långsiktig och uthållig planering. Vi vill att heltid ska vara norm och att alla ska erbjudas rätt till heltid via kollektivavtalen. Vi vill sätta stopp för staplande av visstidsanställningar.  Vi vill förbättra arbetsmiljön och succesivt fasa ut otyget med delade turer.

Politik är att vilja åstadkomma något. Men politik är också att våga välja. I stället för fler skattesänkningar väljer vi att investera i ett bättre Sverige. För alla.

Förutsättningen för att vi ska klara det är att vi fixar jobben. Därför är vår övergripande prioritering fler jobb. Vi har satt upp ett mål om att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. Det är ett ambitiöst mål, men jag är övertygad om att vi fixar det.

Mikael Damberg, gruppledare (S) i riksdagen och ordförande i Socialdemokraternas kommunala grupp i SKL.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev