Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Rödgröna feminister fegar ur

Skenradikala feminister silar mygg och sväljer kameler – och fegar ur i försvaret av utsatta muslimska kvinnor, svarar Mats Edman.

Publicerad: 26 juni 2015, 13:03

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FeminismHedersvåldMänskliga rättigheterHederskultur

Jenny Rönngren och Linnéa Bruno läser min text med sina relativistiskt slipade glasögon, känner sig träffade och upplever att allt är ett angrepp på FI. Ändå har jag inte nämnt Feministiskt Initiativ i texten. Men de tycker förmodligen att det är FI som representerar alla feminister.

Jag tycker nu att särskilt rödgröna feminister är alldeles för fega i försvaret av utsatta muslimska kvinnor. I den skenradikala toleransens namn har de svårt att angripa de våldsamt reaktionära, patriarkala värderingar som frodas inom islam. Istället föredrar man att angripa rätt okontroversiella religiösa måltavlor, som exempelvis Livets Ord eller Kristdemokraterna.

Kort sagt, de silar mygg och sväljer kameler.

Jenny Rönngren uppmanar mig att ”ställa vännerna i maktens korridorer” tills svars. För det första har jag inga ”vänner” av det slaget; jag umgås av princip inte med makthavare utanför arbetstid. För det andra läste hon tydligen inte detta stycke i min text:

”Ni som läser Dagens Samhälle, i princip alla folkvalda från Ystad till Haparanda, det är er förbannade skyldighet att hjälpa Samira Motazedi till en rättssäker prövning. Sätt i gång bara!”.

Varken Rönngren eller Bruno tycks märka att jag är en av de få utanför deras värderingskrets som just inför Almedalen lyfter upp fallet Samira Motadezi i en vädjan till samtliga politiker i detta land, de som varje vecka läser denna tidning.

För mig är varken islam, judendom eller kristendom tabu. Jag anser att tro ska respekteras, men att religioner ska utsättas för hård granskning och kritik. Särskilt när de kommer i konflikt med upplysning, förnuft och modernitet.

Mats Edman, chefredaktör Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev