Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

MP: Vi måste kunna se framtiden i ögonen

Miljöpartiet är partiet för jämställd, trygg och rättvis framtid. Vi vill satsa på en utbyggd kollektivtrafik, en vård som satsar istället för att skära ner och en skola som ger samma chanser till alla oavsett vem du är eller var du bor i Stockholm, skriver landstingsrådet Helene Öberg och oppositionsborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Publicerad: 2 juli 2014, 07:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det senaste valet till EU-parlamentet visade på ideologiska förändringar som både var glädjande och skrämmande. De invandrarfientliga vindarna blåser hårdare än någonsin samtidigt som jämställdhetsfrågorna och miljöfrågorna fick ett stort utrymme hos väljarna. Bara genom att fortsätta driva den politik vi gör är vi en motkraft till den främlingsfientliga politiken. Vår vision är jämställdhet, jämlikhet och en framtid fri från klimatförändringar och miljöförstöring.

Stockholmsregionen är splittrad. Det är knappt möjligt att ta sig mellan vissa delar av staden utan bil. Biltrafiken ger höga utsläpp av koldioxid och luftföroreningar och skapar trängsel. Kollektivtrafik, cykel och gång är i framtiden de självklara förstahandsvalen i Stockholm. Inte minst miljonprogramsområdena behöver mer och bättre kollektivtrafik. Vi vill därför bygga ut tunnelbanan med en ny orange linje som sträcker sig mellan Älvsjö och Arninge. Orange linje ska också byggas ut till Bromma parkstad, vår nya stadsdel med 50 000 bostäder där Bromma flygplats ligger idag. Vi vill också bygga ut tvärbanan, satsa på nya bussar som går ofta och i tid på egna busskörfält. Den som bor i Stockholms utkanter ska inte behöva betala mer för att resa i kollektivtrafiken, därför vill vi ta bort zonsystemet och införa ett pris för alla som bor i Stockholms län.

På de stora sjukhusen gör besparingar att personalen går på knäna. De arbetar med ständig rädsla för att äventyra patienternas säkerhet när de inte hinner göra det jobb de skulle vilja göra. Vi måste ta bort alliansens årliga sparkrav på vården.

Tack vare Miljöpartiet stiftades för ett år sedan lagen om att alla papperslösa flyktingar ska ha rätt till akut sjukvård. Trots det rapporterar media gång på gång om papperslösa som nekats vård. Vi vill se över lagen så att den följs och utvidga den till att gälla även vård som inte är akut.

En trygg hälso- och sjukvården kräver ständig utveckling, bland annat genom ett nära samarbete med forskningen. Nya resultat ska omsättas till nytta för människor som behöver vård. Därför vill vi införa en garanti att ambulans ska komma inom tio minuter efter ringt samtal och varje kvinna ska ha rätt till en egen barnmorska under förlossning.

De socioekonomiska skillnaderna i staden växer och många skolor i de yttre förorterna har svårt att få elever. Den här utvecklingen vill vi stoppa bland annat genom att fördela resurserna till skolorna så att elever ges lika möjligheter oavsett var i staden de går i skolan.

Den fysiska arbetsmiljön i förskola och skola är viktig för både barn och personal. Därför vill vi att dessa miljöer ska vara fria från gifter. Det betyder att leksaker, golv och annan inredning inte ska innehålla några skadliga kemikalier.

Vare sig det handlar om att kunna förutse att tunnelbanan kommer i tid, att du får lika bra vård vem du än är eller var du än bor eller om det gäller om dina barn kommer att kunna andas ren luft, handlar det om att vara trygg i hur det blir i framtiden. Framtiden som är om två minuter och framtiden som är när våra barn blir gamla. En röst på Miljöpartiet är en röst på en tryggare, friskare och mer jämlik morgondag.

Helene Öberg, oppositionslandstingsråd (MP), Stockholms läns landsting

Daniel Helldén, trafikborgarråd (MP), Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev