tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Ministerstöd för skolnedläggning

Publicerad: 2 juli 2019, 08:44

Utbildningsminister Anna Ekström (S) var på plats under seminariet och gav sitt stöd för hur Örebro kommun har agerat.

Foto: PETER HOLGERSSON/BILDBYRÅN

Örebro stängde ett högstadium för att minska skolsegregationen. Under Almedalsveckan fick kommunen stöd av utbildningsminister Anna Ekström (S).

Ämnen i artikeln:

Anna Ekström

Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


Beslutet att stänga högstadiet i den socioekonomiskt utsatta stadsdelen Vivalla i Örebro togs efter att kommunen gett upp andra försök att bryta segregationen. Eleverna delades upp på fyra andra skolor, en skola i en villaförort och tre skolor i centrala Örebro. Under Almedalsveckan delade kommunen med sig av sina erfarenheter av skolstängningen.

– Det främsta vi har sett är att svenskkunskaperna har förbättrats markant. Men vi har också sett att elevernas relationer utanför skolan har förbättrats, sade Margareta Borg, skolchef i Örebro kommun, under seminariet i Visby.

Stängningen av skolan ska nu utvärderas av forskare vid Örebro Universitet som ska presentera sina resultat 2021.

– Vi tittar på frågan om måluppfyllelse, frågan om integration och frågan om skolans möjlighet att motverka segregation. Vi får en möjlighet att komma in nära skolans praktik, nära skolans vardag, säger Andreas Berg, docent i pedagogik vid Örebro Universitet, en av forskarna i projektet.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) var på plats under seminariet och gav sitt stöd för hur Örebro kommun har agerat.

– Ibland kan det vara bättre att lägga ned en skola i ett utsatt område än att fortsätta driva skolan. Prio ett måste ändå vara att eleverna får så goda möjligheter som möjligt att lära sig mycket. Om man lägger ned en skola och ser till så att eleverna får chansen att gå på andra skolor och det leder till bättre kunskapsresultat, ja då kan det vara en bra lösning, säger hon till Dagens Samhälle.

Skolnedläggningen i Vivalla fick även stöd av Kristina Axén Olin (M), andre vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott.

Örebro kommun konstaterade att modellen att anvisa elever från samma område till fyra olika skolor i dag ligger i en gråzon i lagstiftningen. Men utbildningsministern är öppen för att genom en lagändring göra det tydligare att det ska vara en möjlighet att använda denna modell.

– Jag vill att antagningsreglerna till våra skolor ska vara sådana att de verkligen underbygger en mindre segregerad skola. Det tycker jag verkligen är en viktig utgångspunkt. Så ja, jag skulle absolut inte vara rädd för det, säger Anna Ekström.

Hon vill dock avvakta den utredning om skolsegregation som Björn Åstrand ska lämna till regeringen i mars nästa år.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev