torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

M: Arbetslinjen ska utvecklas, inte avvecklas

I dag är det Moderaternas dag i Almedalen. Vi kommer självklart att sätta fokus på jobben, för Moderaterna är Sveriges arbetarparti. Integrationen, jobben och tryggheten är de viktigaste frågorna för vårt lands framtid. Sverige står inför ett vägval – ska arbetslinjen utvecklas eller avvecklas?

Publicerad: 9 juli 2017, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ModeraternaJobbTrygghet

Samtidigt som det går bra för många i Sverige så finns det också allvarliga samhällsproblem. De som tidigt och tydligt ser detta är politiker och tjänstemän i landets kommuner, landsting och regioner. När regeringen blundar för problemen blir det kommunerna som får ta smällen. Fortfarande saknar regeringen en långsiktigt hållbar invandringspolitik. När integrationen inte fungerar behöver Sverige en flyktingpaus.

Sverige har i dag tre stora samhällsproblem som Moderaterna prioriterar inför valet.

Det första är integrationen. Sverige har i dag inte en arbetsmarknad utan två. Mellan inrikes och utrikes födda går en stor och djup klyfta. Den jobbklyftan motsvarar i dag fler än 100 000 människor och utanförskapet biter sig fast och riskerar att växa. Det släcker drömmar och framtidstro för den enskilde och det försvagar Sverige. Dels för att det finns potential som vi inte tar tillvara, dels för att varje krona som går till bidrag är en krona som skulle kunnat gå till skolan, välfärden eller polisen.

Det är en utveckling som måste stoppas. Att klara integrationen är en ödesfråga för Sverige. Då måste fler ges möjlighet till jobb och egen försörjning. Det behövs integrationsplikt med tydliga krav på ansträngning för den som får bidrag. Sänkt skatt så fler kan få sitt första jobb. Och bidragstak så att det alltid lönar sig att arbeta.

Det andra problemet är jobbskapandet. Fler jobb behöver växa till. Då måste Sverige vara ett land som företag vill flytta till, inte ett land som företag vill lämna. Detsamma gäller för varje kommun. Det är avgörande för att fler ska ha ett jobb att gå till men också för vår ekonomi, för att vi ska ha tillväxt i hela landet och för att Sverige ska stå starkt internationellt. Regeringen har redan höjt skatterna på jobb och företagande med 40 miljarder kronor, som inom några år kan vara uppe i 64 miljarder kronor.  Regeringens jobbfientlighet måste stoppas.

Det tredje problemet är den växande otryggheten. I Sverige är var tredje kvinna i Sverige otrygg och tvekar att gå ut på kvällen. Bara vart åttonde misshandelsfall klaras upp. Samtidigt vittnar Polisen om en myndighet i kris och färre poliser syns på gator och torg. Man ska tydligen hoppas att brottsligheten tar semester, för under sommaren stänger många polisstationer i landet igen. I några av de mest brottsutsatta områdena har polisstationerna stängt igen för gott. Sverige behöver en politik som återupprättar lag och ordning. Det behövs fler poliser som är på plats i hela landet. Strängare straff. Och kompromisslös kamp mot terrorism.

Sedan dag ett har Stefan Löfvens regering i stället riktat in sig på att avveckla arbetslinjen. Den har gjort det mindre lönsamt att arbeta för över en miljon vanliga löntagare och prioriterat bidrag till dem som inte arbetar. Jobb och jobbskapande straffas ut genom skattehöjningar på 40 miljarder kronor, som inom några år kan vara uppe i 64 miljarder kronor. Integrationsutmaningen tas inte på allvar och regeringen är passiv inför den ökade otryggheten.

Ska vi klara integrationen, jobben och tryggheten måste arbetslinjen utvecklas, inte avvecklas.

Peter Danielsson, förste vice partiordförande (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ModeraternaJobbTrygghet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev