fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

L: Alla måste ha möjlighet att påverka sina egna liv!

Se till att barnens livchanser inte styrs av vilken sida av fotbollsplanen de bor. En av de största utmaningarna i svensk politik framöver är att överbrygga de växande samhällsklyftorna, skriver Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm.

Publicerad: 3 juli 2017, 03:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

På ena sidan av Järva idrottsplats i Stockholm ligger välskötta villaområden, på andra sidan Tensta och Rinkeby som brottas med problem.


Ämnen i artikeln:

Liberalerna

Det är högvarv i svensk ekonomi. Sysselsättningen är god, och för de etablerade på arbetsmarknaden är det oftast inga problem att hitta jobb. Men mitt i detta ser vi ett ökande utanförskap. En ny underklass håller på att växa fram av människor som aldrig fått chansen att komma in på arbetsmarknaden. Till mycket stor del handlar det om nyanlända från andra länder. Enligt arbetsförmedlingens prognoser så kommer arbetslösheten nästa år att stiga bland utrikesfödda.

Hundratusentals personer tvingas idag att leva i områden där den grova brottsligheten är en maktfaktor. I dagarna läckte det ut att Polismyndigheten kommit fram till att antalet särskilt utsatta områden i Sverige ökat kraftigt. Det är områden där det vuxit fram parallellsamhällen och där kriminella gäng vuxit sig så starka att polisen har svårt att utföra sitt jobb. 

Jan Björklund lyfte i sitt partiledartal på Järvadagarna i Stockholm behovet av att se och motverka samhällets klyftor. Det går nog inte att hitta en mer symboliskt plats än Järva idrottsplats för att beskriva klyftorna i dagens Sverige. På ena sidan av idrottsplatsen ligger välskötta villaområden med höga skolresultat och låg arbetslöshet. På den andra sidan lägenheterna i Tensta och Rinkeby där skolresultaten är låga och nästan varannan vuxen står utanför arbetsmarknaden.

Med Jans egna ord: ”Det här är inte en fråga om statistik – det är fråga om människors livschanser. Det handlar om att barnen på den sidan om fotbollsplanen ska ha samma möjlighet som de som bor på andra sidan fotbollsplanen, att få med sig det som de behöver för att uppfylla sina drömmar.”

Inget problem går att lösa om man inte först erkänner dess existens. Därför vill Liberalerna sätta fokus på klyftorna i samhället. Många förknippar säkert begreppet klyftor med en klassanalys och ett vänsterperspektiv inom politiken där det traditionella svaret varit att alla ska ha det lika och att ansträngningar inte ska löna sig för den enskilde. Men det är inte Liberalernas analys, och inte heller vårt svar. I Liberalernas Sverige har alla möjligheten att förändra sin situation, och alla ska kunna känna att ansträngning lönar sig. 

Liberalernas integrationspolitiska program, som vi antog på partirådet i höstas, handlar om just detta. Det handlar om att motverka alla tendenser till parallellsamhällen, bryta brottsligheten i utsatta områden, lyfta skolan och ta bort hindren på arbetsmarknaden – just därför att fler människor ska kunna påverka sin egen och sina barns framtid.

Att kunna ta en promenad var man vill, när man vill – det är också frihet. Eller att utan oro vänta på bussen en sen kväll, gå hem från krogen eller låta sitt barn gå ensam från kompisen. Därför driver Liberalerna att vi ska ha 25 000 poliser inom fem till sju år. På lokal nivå, i kommuner och regioner runt om i Sverige kommer frågan om trygghet och integration att – med rätta – vara en stor fråga fram till och efter valet. I det liberalt styrda Landskrona har kommunen med gott resultat anlitat trygghetsvakter som en tillfällig lösning.

Liberalerna vill att staten under en övergångstid ska öronmärka bidrag till kommuner så att fler ordningsvakter kan anställas i kommunal regi. Dessa kommunala trygghetsvakter ska samverka med polisen och bidra till trygghet på gator och torg. Brottsutsatta kommuner ska prioriteras. Statsbidraget uppgår till 500 miljoner kronor per år och ska medfinansiera hälften av totalkostnaden, vilket möjliggör 2 000 trygghetsvakter. 

Det är vart du vill som individ och vägen dit som är det viktiga, inte varifrån du kommer. Misslyckad integration låser in människor i maktlöshet och bidragsberoende. Politikens tillkortakommanden tar idag ifrån alldeles för många människor möjligheten att påverka sina egna liv. 

Det finns ingen större uppgift i svensk politik framöver än att överbrygga klyftorna mellan dem som har många möjligheter i livet och dem som inte har det. Människor ska få mer av frihet. Sverige ska inte slitas isär. Sverige ska hålla samman.

Maria Arnholm, partisekreterare, Liberalerna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Liberalerna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev