Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Kyrkklockorna ringer mot ”den bruna sörjan”

Publicerad: 24 juni 2014, 13:52

Mats Hermansson, domprost i Visby, uppmanar samtliga kyrkor på Gotland att ringa i klockorna när Svenskarnas parti har möte.

Klockorna i Visby domkyrka kommer att ringa för att signalera fara när nazistiska Svenskarnas parti har möte i Almedalen klockan 18.30 på lördag kväll. Samtliga kyrkor på Gotland uppmanas att delta.


Svenska kyrkan vill manifestera mot att ”de mörkaste krafterna i den bruna sörjan” har fått tillåtelse att ha ett politiskt möte i folkrörelsens och demokratins Almedalen, skriver domprosten Mats Hermansson i en debattartikel i Svenska kyrkans tidning.

Klockringningen är en del av en större manifestation för alla människors lika värde som hålls i Visby samtidigt som Svenskarnas parti har möte, förklarar domprosten Mats Hermansson för DS.

- Klockorna ringer för dem som manifesterar och för att varna för dem som möts för att manifestera hat, omänsklighet och förakt. Det finns krafter i vårt samhälle som spelar på människors oro för det främmande och som vill förvrida hela människosynen, det menar vi är farliga krafter, säger han.

Samtliga kyrkor på Gotland har bjudits in att delta. Att ringa i klockorna är ett sätt för kyrkan att visa att den är en samarbetspartner för ett gott och öppet samhälle, menar domprosten.

Varför inte bemöta nazisterna med politiska argument i stället?

- Vi kommer att få se olika typer av bemötanden. Vi kommer att ha en familjepicknick, sedan kommer det att finnas de som tar fajten fysiskt, vilket kan bli farligt. Sedan finns det de som tar debatten i spalterna och alla metoder är viktiga.

När nazisterna möttes i Jönköping den 1 maj ringde kyrkklockorna där, men Mats Hermansson vill inte slå fast att det här är en ny trend. Han ser det snarare som ett tecken på en folklig mobilisering som kyrkan är en del av.

- Utan att vi ens höjer på ögonbrynen har nazister möten på våra torg i hela Europa. Det är oroande. Men det har lett till att Svensson reser sig, och det här är en kamp som vi måste ta tillsammans.

Karin Lundahl

Webbredaktör

kl@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev