torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

”Kunskap är det största hindret”

Publicerad: 2 juli 2019, 12:00

Från vänster Pär Larshals, hållbarhetschef på Ragnsells, Marilouise Berg, hållbarhetsstrateg på SKL Kommentus, Josefina Sallén, ledare för cirkulär omställning på RISE och Joakim Thorneus, hållbarhetsspecialist på Upphandlingsmyndigheten.

Kunskap och stöd är det som behövs om kommunerna ska kunna ställa om till cirkulär upphandling.


Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


”Vem sätter käppar i hjulen för cirkulär upphandling?” var rubriken för Upphandlingsmyndighetens och SKL Kommentus seminarium på tisdagen under Almedalsveckan. Slutsatsen var att det är bristen på kunskap som är käppen som hindrar det cirkulära upphandlingshjulet från att snurra fullt ut.

– Man vågar inte. Man kan inte ställa långtgående krav utan att veta att man kommer att lyckas med upphandlingen. Man måste ju veta att någon kan svara upp till de här kraven, säger Marielouise Berg, hållbarhetsstrateg på SKL Kommentus, till Dagens Samhälle.

Under seminariet riktade hon en uppmaning till Upphandlingsmyndigheten att erbjuda mer stöd till kommuner och regioner. Inte minst när det gäller att undersöka hur marknaden ser ut och vilka som kan erbjuda de hållbara lösningar som söks.

– Att göra den här marknadsundersökningen inför att man ska göra en upphandling tar jättemycket tid och kräver mycket kunskap. Det hade varit jättebra om Upphandlingsmyndigheten hade kunnat göra en större del av den. Om man hade fått all den kunskapen så att man inte behövde ta reda på den själv. Då skulle det ha varit mycket lättare att gå vidare med de här frågorna, att ställa tuffare krav, säger Marielouise Berg.

Upphandlingsmyndighetens hållbarhetsspecialist Joakim Thorneus höll med om att det är kunskapsbrist som ofta hindrar cirkulär upphandling.

– Det är till exempel svårt att ta fram kriterier för att veta att det verkligen är återvunnet material, sade han.

Pär Larshans, hållbarhetschef på Ragnsells, passade också på att skicka en uppmaning till politiken.

– Vi måste förstå att det här är möjligt och politikerna måste peka med hela handen och säga att nu ska vi göra det här, sade han.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev