torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Krav på bättre skydd för vårdpersonal

Publicerad: 2 juli 2019, 14:10

Fr v Carin Götblad, regionpolishef, Anna Allberg, specialistläkare Universitetssjukhuset Örebro, Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef Uppsala, Fredrik Tedenlind, säkerhetschef Akademiska, Håkan Klementsson, medicinskt ledningsansvarig läkare Blekinge.

Foto: Samuel Åsgård

Vårdpersonalen behöver bättre skydd. Det var budskapet när hot och våld på akuten diskuterades under Almedalsveckan.


Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


Polismyndigheten hade bjudit in representanter från sjukvården för att diskutera hot och våld på akutmottagningar. De flesta var överens om att detta har blivit vanligare.

– I sjukvården har vi yrkesgrupper som är väldigt utsatta och oskyddade, sade Carin Götblad, regionpolischef för polisens Region mitt.

Hon fick medhåll av bland andra Anna Allberg, specialistläkare i akutsjukvård vid Universitetssjukhuset Örebro.

– Jag har träffat många kollegor som har varit utsatta för hot och som är rädda, sade hon.

Hon betonade att det är viktigt att säkerhetsarbetet på sjukhusen inte bara omfattar akuten när det kommer in patienter som har en hotbild mot sig.

– Vi behöver ett systematiskt säkerhetsarbete som följer med patienten hela vägen.

Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef i Uppsala och Knivsta, berättade om en utveckling där anhöriga till den skadade ofta följer med till sjukhuset och skapar en orolig situation.

– Det kan vara anhöriga till kriminella som är upprörda och ställer extremt orimliga krav på vårdpersonalen, berättade han.

Representanterna för polisen och sjukvården presenterade flera önskemål kring vad som kan göras för att förbättra arbetssituationen för utsatt vårdpersonal. Bland annat att lagstifta om hårdare straff för den som riktar hot och våld mot vårdpersonal.

– I dag anses det inte vara allvarligare att angripa vårdpersonal på ett sjukhus som gör sitt jobb än att attackera någon på stan, konstaterade Anna Allberg.

Polis och vårdpersonal ville också se generösare regler för att tillåta kameraövervakning och ändringar i sekretesslagstiftningen så att anhöriga till kriminella i vissa fall inte ska få ut hela journalen. Detta för att de inte ska kunna se namnen på den vårdpersonal som vårdat patienten. I ett antal fall har vårdpersonal fått ta emot hot från anhöriga till kriminella efter att journaler med namn på vårdpersonalen lämnats ut.

Carin Götblad beskrev hot och våld mot vårdpersonal som ”ett gryende problem” och fick medhåll från vårdpersonal i Uppsala och Örebro. Men på vissa håll i landet ser situationen ljusare ut.

– Det fysiska våldet mot medarbetare på akutmottagningar har inte ökat hos oss, konstaterade Håkan Klementsson, medicinskt ledningsansvarig läkare på Blekingesjukhuset.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev