torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

KD: Därför röstar vi nej till lyxiga badhus

Det finns många områden som vi kan jobba mer med. Och, så finns två stora viktiga politiska utmaningar som vi måste lösa, äldreomsorgen och integrationen. Därför röstar KD konsekvent nej när kommuner vill bygga hotell eller onödigt lyxiga simhallar.

Publicerad: 6 juli 2017, 03:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Debattörerna tror inte på kommunala skattehöjningar, snarare prioriteringar.


Ämnen i artikeln:

Kristdemokraterna

Att vi har utmaningar är ett ganska slitet påstående. Allt kallas utmaningar när det egentligen ibland är problem. Andra gånger borde vi kanske säga att det här är ett område vi inte gjort så något åt på lång tid, vi måste komma ikapp. Men det finns också riktiga utmaningar. Låt oss lyfta fram två områden som vi tror är utmaningar på riktigt därför att de kräver att vi tänker om och gör nya och svårare prioriteringar än tidigare.

1. Äldreomsorgen.  Glädjande nog lever allt fler längre och får dessutom fler år då hälsan är så pass god att man klarar sig helst själv. Men vi är nu i en situation då behoven inom äldreomsorgen ökar ordentligt. Vi behöver få till en fungerande kedja av insatser allt efter människors behov. Vi tänker så här:

Ett utvecklat RUT-avdrag som föreslås av Alliansen är viktigt för det möjliggör för fler äldre att köpa enklare servicetjänster på egen hand till en subventionerad kostnad. Därefter måste hemtjänsten finnas i tillräcklig omfattning så att man kan bo kvar i sitt eget hem så länge man själv önskar. Vi vet att ju tidigare man får enklare hjälp desto senare behövs mer omfattande insatser. Ex har förenklad biståndsbedömning lett till att de större vårdbehoven skjuts upp. Vet man dessutom att det finns plats på äldreboende den dag jag behöver det så kan man vänta till dess det är helt nödvändigt. En äldreboendegaranti för alla över 85 år är därför viktig och leder inte långsiktigt till kostnadsökningar. Kritikerna menar att det skulle leda till att alltför friska människor skulle utnyttja möjligheten. Det tror inte vi. Skulle du flytta in på särskilt boende om du inte behöver det?

2. Integrationen. Fler nya invånare i de många kommuner är positivt. Fler som kan bidra till det gemensamma genom fler arbetade timmar. Men också fler som behöver offentliga insatser i olika skeden av livet. Hur får vi ihop den ekvationen? Först och främst måste alla kunna jobba 100 procent av sin förmåga. Rätt utbildningsinsatser från dag ett i Sverige och en breddad arbetsmarknad där både avancerade och enklare jobb är möjliga. Här har staten ett stort ansvar att både förbättra arbetsmarknaden och finansiera rätt former av utbildningar. Som kommun kan vi också göra mycket. Envetet arbeta för ett bättre näringslivsklimat och erbjuda rätt utbildningar till de enskilde med bästa kvalitet.  Planberedskap för många fler bostäder, överväga helt nya bostadsområden eller samhällen med god offentlig service och kollektivtrafik.

Både äldreomsorgen och integrationen av många fler nya svenskar är på riktigt en utmaning. En del av detta kommer kräva betydande resurser. Vi tror inte att kommunala skattehöjningar är lösningen. Istället behöver vi hålla nere skattetrycket så det lönar sig att arbeta och fler får behålla mer av sin lön. Därför röstar vi nej när kommuner vill bygga hotell eller onödigt lyxiga simhallar när de kan göras betydligt billigare. Vi tror det finns betydande resurser att hämta genom att gallra i vad kommunen gör och hur vi gör det.

Klarar vi inte en välfärd som fungerar för alla blir det ett välfärdssvek. Vi tänker se till att löftet om välfärd kan genomföras och vi har kraft att prioritera det som behövs.

Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare (KD)

David Lega, kommunalråd, ordförande i Kristdemokraternas kommunpolitiska råd

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Kristdemokraterna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev