Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Häng med oss i Almedalen och träna med FC Gute

I dag onsdag kommer vi och våra kompisar att spela fotboll med och mot politiker under Almedalsveckan i Visby. Det kommer att bli jättekul, liksom förra sommaren – när vi fightades med och mot Lars Ohly, Gustav Fridolin och många andra.

Publicerad: 2 juli 2014, 09:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Funktionsnedsättning

Tyvärr är det dock så att det för många av våra kompisar går ett år eller mer mellan matcherna. Vi har olika sorters utvecklingsstörningar som innebär att vi är beroende av att andra människor hjälper oss att träna och spela. De matcher vi ska spela under Almedalsveckan är exempelvis i grenen Unified, vilket innebär att vi som har en utvecklingsstörning spelar med lagkamrater som inte har det.

Det finns en stark träningstrend i Sverige, som självfallet gör att människor blir friskare och starkare. Men den trenden har inte nått oss med utvecklingsstörning. Det är inte så att vi inte vill röra oss och idrotta och också få fler kompisar och därmed ett rikare socialt liv. Det är helt enkelt så att vi behöver litet hjälp.

I Visby spelar vi i vårt lag FC Gute men turneringen arrangeras av Special Olympics, som är en stor global idrottsrörelse. I senaste sommarspelen, som hölls i Grekland 2001, deltog 63 svenska atleter med utvecklingsstörning, varav 16 spelade fotboll – världens största idrott.

Special Olympics har föreningar över hela Sverige i en massa olika idrotter – golf, friidrott, simning, bowling, alpint, floorhockey, innebandy och många fler. Kolla Special olympics för att se vad som finns där du bor.

Men det räcker inte riktigt. Vi och många av våra kompisar behöver dessutom litet hjälp. Vi skulle tycka att det vore jätteroligt om du kunde hänga med oss och spela eller träna. Kanske skulle du kunna byta ut ett av dina vanliga träningspass till att istället träna eller spela med oss?

Det skulle betyda jättemycket för oss. Vi har i och med våra handikapp en del problem och utmaningar som du saknar – men våra kroppar behöver idrott, motion och rörelse lika mycket som din.

Mikael Persson, ledare FC Gute

Zandra Nilsson, spelare FC Gute

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Funktionsnedsättning

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev