söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Företag och media regerar i Almedalen

Publicerad: 1 juli 2018, 07:00

Det var för bara tre år sedan som företag och medier faktiskt började storsatsa i Almedalen. Nu dominerar de i antal arrangemang, visar Dagens Samhälles analys av programmen 2009 till 2018.

Ämnen i artikeln:

FackföreningarFöretagsklimatMedierPolitik

Förvisso har företagens och mediernas närvaro under politikerveckan i Almedalen sakta men säkert ökat år för år. Men det var egentligen först 2015 som närvaron exploderade. Sedan dess dominerar kommersiella intressen i antal aktiviteter och seminarier.

Det visar Dagens Samhälles analys av arrangörer och medarrangörer i de officiella programmen från 2009 till 2018.

Medierna medverkade till exempel med blott 12 arrangemang 2009. I år levererar de 586 aktiviteter. Företag och näringslivets organisationer stod som arrangör eller medarrangör till 309 arrangemang 2009. 2018 står man bakom 1 627 seminarier och möten.

Kommuner och landsting har också utökat sin närvaro, men bara lite.

De politiska partierna har däremot inte alls varit expansionslystna. Och till exempel Socialdemokraterna har en skeptisk hållning till Almedalsveckan sedan ett par år tillbaka.

– Statsministern håller årets tal och vi arrangerar vårt ekonomisk-politiska seminarium. I övrigt drar vi ner på antalet medarbetare och antalet seminarier, säger partisekreterare Lena Rådström Baastad.

– Statsministerns deltagande är för att hedra Olof Palmes första tal för 50 år sedan. I övrigt upplever vi att det är för mycket lobbyfest och för lite demokrati, med en prisutveckling på till exempel boende som hindrar många från att delta.

Fackförbunden har ökat antalet arrangemang med bara 11 procent sedan 2009, och tappar därmed som andel av det totala antalet aktiviteter. Detsamma gäller för intresseorganisationer.

– Vi har haft en relativt konstant nivå och utvärderar våra aktiviteter varje år. Vi expanderar inte. Fokus är att göra det som är angeläget för våra medlemsförbund. Det finns inget egenvärde i att haka på någon expansion för att försvara ett utrymme, säger Eric Sundström, planerings- och kommunikationschef på LO.

– Vi noterar också bland annat att boendepriserna stiger snabbt, och hindrar många mindre organisationer i civilsamhället från att delta. Det ser vi som en oroande utveckling.

Bland medverkande företag dominerar diverse konsultbolag och opinionsinstitut. De riktigt stora är inte på plats, men it-företaget Atea är uppe i 83 aktiviteter i år, byggbolaget Skanska 55 och revisionsföretaget Grant Thornton 44 under perioden 2016–2018.

– Vi är på plats för fjärde året i rad. I praktiken har vi flyttat till Almedalen sommartid. Vi gör ju runt 300 seminarier i hela landet varje år, säger Anna Johnson, vd Grant Thornton, som själv kommer från Gotland.

– Det är en fantastisk mötesplats där vi driver entreprenörernas och intresseorganisationernas frågor och bjuder in politiken. För jag tror inte att politiken kan lösa alla samhällsfrågor i framtiden. Vi måste också ta ett ansvar.

Bonnierägda Expressen och Dagens Nyheter, samt Dagens Samhälle, är de medieföretag som har bidragit med flest aktiviteter på senare år, över 200 arrangemang var under perioden 2016–2018.

I Dagens Samhälles fall blir volymen stor eftersom tidningens journalister gör drygt 50 intervjuer på en scen på Cramérgatan. I år arrangerar Dagens Samhälle också en dag om offentliga affärer, Träffpunkt inköpsdagen. Totalt handlar det om ett 60-tal programpunkter.

– Almedalen är vår hemmaplan. Här formas debatten. Vi är små jämfört med DN och Aftonbladet, men för Visbybesökarna är vi en av de viktigaste aktörerna. Så självklart satsar vi, säger Olov Carlsson, vd och chefredaktör på Dagens Samhälle.

Men att politikerveckan har blivit mindre politik och mer företag – och medier – oroar bland andra Lena Rådström Baastad.

– Vi vill ha en diskussion med de andra partierna hur vi vill att utvecklingen ska se ut. Det är så klart ett viktigt och bra arrangemang för Region Gotland, och det är jättebra att företag, organisationer och politiker träffas, säger hon.

– Men vi tycker att det demokratiska samtalet måste värnas. Hur ska denna demokratifest utvecklas så att den överlever i 50 år till?

Eric Sundström på LO håller med:

– Det är hög tid för ett demokratiskt samtal om det demokratiska samtalet.

Samtidigt visar Dagens Samhälles analys av programmen att det kanske ordnar sig ändå. För företagens intresse mattas av något, trots att det är valår.

Torbjörn Carlbom

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev