måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Fel att hota med bojkott av Almedalen

Att hota med bojkott om arrangörerna inte gör som vi vill är destruktivt. Svaret måste i stället handla om att mobilisera alla positiva och demokratiska krafter för att säkerställa att Almedalsveckan aldrig backar från positionen som ett av världen viktigaste öppna demokratiska forum, skriver Almedalsveteranerna Peter Ingvarsson och Per Nilsson i en replik.

Publicerad: 24 juli 2018, 10:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

NäringslivetSäkerhetNazism

Replik. På uppdrag av ett antal pr-byråer och näringslivsorganisationer skriver Simon Strand om hur man ska arbeta för att säkra det demokratiska samtalet under kommande Almedalsveckor. Mycket i analysen är korrekt. Problemet är att Strand kopplar kravet på agerande med hot om bojkott. Om det är något som Almedalsveckan verkligen inte behöver är fler bojkotter eller hot om bojkott. Vi kan aldrig acceptera att nazister och andra odemokratiska krafter tvingar bort oss från Almedalen. I stället för att bara ställa krav på att andra ska agera, bör samtliga demokratiska Almedalsaktörer ställa sig frågan – hur kan vi bidra till att säkra det demokratiska samtalet i Almedalen, och hur kan vi bidra till att göra Almedalen till en säker plats för alla som vill delta i det samtalet?

Att hota med bojkott om arrangörerna inte gör som vi vill är destruktivt. Svaret måste i stället handla om att mobilisera alla positiva och demokratiska krafter för att säkerställa att Almedalsveckan aldrig backar från positionen som ett av världen viktigaste öppna demokratiska forum. Vi bör ställa krav på att alla demokratiska organisationer och företag ökar sitt engagemang, inte nödvändigtvis ekonomiskt, utan genom ett ökat aktivt deltagande i det demokratiska samtalet.

Det är dessutom oerhört tråkigt att nazisternas ökade aktivitet i Almedalen sammanfaller med en kritisk debatt som delvis initierats av de politiska partierna. Ett exempel på detta är Socialdemokraternas minskade aktivitet. Vi hoppas verkligen att det från Socialdemokraterna sida handlar om strategi inför valet i september, och att vi i fortsättningen slipper deras negativa retorik om Almedalens utveckling. Det självklart naturliga agerandet från Socialdemokraterna bör de kommande åren vara att ta initiativ för att säkra Almedalsveckans framtid som den naturliga mötesplatsen för alla demokratiska krafter. Just i detta arbete har Socialdemokraterna, tillsammans med de övriga demokratiska partierna, ett självklart ansvar att förvalta arvet efter Olof Palme.

Vi hoppas verkligen, och tror, att de demokratiska partierna i Almedalsveckans arrangörsgrupp nu diskuterar hur de ska agera på bästa sätt inför sommaren 2019. På samma sätt utgår vi från att ansvarig justitieminister ger tydliga direktiv till Polismyndigheten om att redan nu planera för hur de ska stoppa nazisternas agerande kommande år.

Men, alla vi som arbetar inom näringslivet och vi som arrangerar olika aktiviteter under Almedalsveckan, har också ett tydligt ansvar. Vi får inte vika en tum, vi får inte upplåta en enda millimeters utrymme för nazister och andra odemokratiska krafter. Det kan vi inte göra genom att bara ställa krav på andra, vi måste också själva agera. I stället för hot om bojkott kommer vi att uppmana våra uppdragsgivare och samarbetspartners att öka sitt engagemang under kommande Almedalsveckor.

De som står bakom uppropet #näringslivetbackarupp bör stanna upp, tänka om och dra tillbaka hotet om bojkott. Ersätt det i stället med en plan för aktivt agerande om hur vi tillsammans kan stärka och öka det demokratiska samtalet i Almedalen. Då kan det i grunden positiva initiativet #näringslivetbackarupp verkligen leva upp till sitt namn.

Vi kan aldrig säkra det demokratiska samtalet genom att fegt hota med bojkott. Då lämnar vi fältet fritt för nazisterna, och den fantastiska Almedalsveckan kommer sakta dö ut…

Peter Ingvarsson, Almedalsveteran, Connect PR

Per Nilsson, Almedalsveteran, Connect PR

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev