Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Ärlig statsminister ställs mot Åkesson

Publicerad: 18 juni 2014, 08:36

Özz Nujen förklarar att han bara vill erbjuda gotlänningarna lite underhållning mellan osynlige mannen och sorgsna hundens framträdanden i Almedalen.

Sveriges just nu vassaste satiriker, Özz Nûjen, slår till mitt under Almedalsveckan och bjuder på gratis show samma klockslag som Jimmie Åkesson (SD) talar. Folk får välja om de vill se den ende ärlige statsministerkandidaten eller Jimmie, säger komikern till DS.


Tisdagen den 1 juli klockan 19 ställer sig Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på scen i Almedalen för att tala. Samtidigt ger komikern Özz Nûjen en gratis stand up-show på Gutevallen i Visby. En slump? Knappast – men själv vill han inte kalla det för en kupp.

- Det är ingen kupp, jag ska göra min politiska stand up. Jag vill göra något för Sverige och gotlänningarna. Och jag vill göra ett statement för Sverige och mot tiderna vi lever i, säger han.

Det finns mycket att göra i Almedalen för journalister och lobbyister – men inte särskilt många av evenemangen riktar sig direkt till gotlänningarna, resonerar Özz Nûjen vidare. Showen Statsminister Özz Nûjen har inte tidigare visats på Gotland och ges nu med något anpassat innehåll.

- Det ska vara roligt, samtidigt som det blir ett politiskt brandtal för alla människors lika värde och för ett Sverige som inkluderar i stället för exkluderar.

Och det bara ”råkade bli så” att föreställningen sammanfaller med SD-ledarens tal.

- På söndagen talar ju vår osynlige man, Stefan Löfven. På torsdagen är det den sorgsna hunden – där emellan får ju den enda ärlige statsministerkandidaten göra något, säger han och syftar på sig själv.

All uppmärksamhet är bra uppmärksamhet, sägs det. Ser du någon risk för att SD gynnas av ditt utspel?

- Det är ni journalister som uppmärksammar det och drar på den vinkeln, det är inte SD som gör det. Det är väl jättebra att folk får alternativ till saker att göra.

Tycker du att det här är ett bra sätt att möta SD på, ser du inte en risk för att det bara blir ett jippo?

- Jag bryr mig inte om SD, jag bryr mig om Sverige. Jag älskar Sverige mer än jag ogillar SD.

Det är nu upp till gotlänningarna att avgöra vem som får störst publik. Özz Nûjen hoppas i alla fall på mer än två åskådare.

- Det är öppet för alla. Jag är inkluderande – inte exkluderande.

Karin Lundahl

Webbredaktör

kl@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News