lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Ängslan efter JO-kritik: ”Kommuner kommer behöva pröva rättspraxis”

Publicerad: 29 juni 2023, 07:53

SKR:s samordnare Christina Kiernan och Maria Norrby från Helsingborgs stad på ett seminarium om välfärdsbrottslighet.

Foto: Christina Kennedy

JO:s kritik mot kommuner som privatspanar har skapat osäkerhet, enligt en Almedalspanel.

Ämnen i artikeln:

SKRBrottslighet

Christina Kennedy

ck@dagenssamhalle.se


Alla kommuner och regioner har problem med välfärdsbrottslighet – de som inte hittat något har inte letat, konstaterar SKR:s samordnare Christina Kiernan. Hon har i en tidigare intervju med Dagens Samhälle konstaterat att polisen ligger efter med de anmälningar som kommer från kommunerna. I en Almedalspanel med fokus på goda exempel menade flera panelister att det brottsförebyggande arbetet i kommunerna har fått ett uppsving. Den 1 juli blir också kommunerna enligt en ny lag skyldiga att ansvara för just detta.

– Jag tror inte vi kommer att se så stor effekt av det på kort sikt, men på lång sikt är det viktigt för samtalet, säger Christina Kiernan, som är samordnare mot välfärdsbrottslighet, otillåten påverkan och våldsbejakande extremism på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Hon och utredaren Charlotta Gustafsson på Brottsförebyggande rådet (Brå) framhåller att det är mycket svårt att få tillbaka pengar som felaktigt betalats ut och lättare att nå resultat genom att sätta in insatser tidigare i kedjan.

Charlotta Gustafsson från Brå, Christina Kiernan från SKR, och Maria Norrby från Helsingborgs stad.

Foto: Christina Kennedy

Vilka metoder får man då använda för uppföljning? Justitieombudsmannen (JO) slog nyligen ner på Norrköpings kommuns användning av säkerhetsutredare som smygfotograferar bidragstagare.

Och JO-kritiken har fått konsekvenser för andra kommuner, menade Almedalspanelen. I Sollentuna har man arbetat på liknande sätt men med skillnaden att det då gällde hemtjänst och arbetande personal.

– Det här gör att många blir osäkra på hur långt rätten att utreda sträcker sig, och det är nästan rädslan för att vi går över gränsen just nu som är farligare än JO-utlåtandet. Vi måste hitta vårt utrymme och använda det, sa Maria Norrby, arbetsmarknadsdirektör i Helsingborgs stad, som underströk kommunernas skyldighet att utreda rätten till bistånd.

Charlotta Gustafsson fyllde i:

– Det understryker också vikten av att ha en modig politisk ledning med sig i arbetet, eftersom det är lite obanad mark. Kommuner kommer att behöva pröva rättspraxis. Alla kommuner kanske inte har råd med det, men de som har – ta ”lead” och pröva, uppmanade hon, även vad gäller att häva ingångna avtal med leverantörer som inte sköter sig.

– Man kanske inte behöver ha både livrem och hängslen för att våga.

SKR:s Christina Kiernan underströk vikten av att kommuner använder de verktyg som finns.

– Om man har ett ansvar att utreda och ska ge pengar till människor som behöver dem för att överleva, hur ska vi kunna kontrollera om de är skenseparerade om vi inte tittar?

Oavsett vilken sorts välfärdsbrottslighet det gäller, argumenterar Kiernan, finns alltid en balans att nå mellan problem och personlig integritet.

– Ska vi komma framåt, då behöver vi förändra vår syn på integritet.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev