Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Almedalen erbjuder något magiskt

Varför måste ”alla” till Almedalen och trängas? Varför inte boka in möten hemma i stället? Skillnaden är de oväntade mötena. Man åker till Almedalen för att träffa någon man inte tänkt träffa, skriver Botkyrkas ledande kommunalråd från (S) och (M).

Publicerad: 26 juni 2014, 10:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Var annars än i just Almedalen kan man springa ihop med statsråd, politiker av alla färger och från alla delar av landet, eller med praktiskt taget vilken opinionsbildare som helst – och passa på att byta några ord med dem? Visst, många av dem hade man kunnat boka möte med i Stockholm när som helst på året, men det hade inte varit samma sak.

Almedalen präglas av en öppenhet och en informell stämning som gör det möjligt att approchera makthavare. Och bara det faktum att man inte behöver boka ett möte för att byta några ord med en makthavare gör att mötet får en annan karaktär. I Almedalen behöver man inte ha en förberedd agenda och välrepeterade frågor och svar. Det är en demokratisk plats, gratis och öppen för alla.

Så var det i alla fall tidigare. I takt med Almedalen växer blir formerna allt mer styrda. Fler och fler fyller sin kalender med bokade möten månader i förväg. PR-byråer fyller sina kunders kalendrar med formella möten från morgon till kväll. Om det går för långt så kommer det unika med Almedalen som mötesplats att gå förlorat. Risken är att Almedalsveckan blir som Stockholm, fast trängre. Om spontaniteten försvinner går magin förlorad.

Vi måste vara rädda om de oväntade mötena. De korsbefruktar samtalet, ger nya idéer och höjer den kreativa nivån på sätt som inte är möjliga när alla är för lika och samtalet för uppstyrt. Städer byggs med korta kvarter och många korsningar så att människor ska springa ihop med varandra på oplanerade och fruktbara sätt. På jobbet uppstår många av de mest kreativa idéerna vid kaffemaskinen snarare än i mötesrummen.

I Botkyrka samlas människor från hela världen. 53 procent är födda i ett annat land eller har föräldrar som båda är det. Det talas över hundra språk. Här finns miljonprogram, bostadsrätter och villaområden. Med detta följer en rad utmaningar. Många av våra invånare har tvingats lämna sina nätverk av familj, vänner och arbetskontakter för att starta om sina liv i Sverige utan naturliga ingångar till det nya samhället.

Men mångfalden borde inte vara en begränsning. Man kan lika gärna vända på det. Botkyrka är en plats där olika världar möts och korsbefruktar varandra. Det är något utomordentligt positivt, något vi måste ta tillvara.

Tidigare i år öppnades i Botkyrka norra Europas första Unescocentrum i syfte att bli en mötesplats för det interkulturella samhällets aktörer; att ge möjlighet för forskare, civilsamhälle, politiker och näringsliv att dela med sig av goda idéer och erfarenheter. Hos oss finns Mångkulturellt centrum, som forskar kring mångfaldssamhället, och det kreativa klustret Subtopia, där artister, filmproducenter, cirkuskompanier och andra kreatörer kan träffas och bidra med olika infallsvinklar.

Almedalen kan fortfarande vara en sådan plats. Det är viktigt att vi inte slarvar bort den potentialen. I år ska Botkyrka kommun försöka vända trenden genom att arrangera en serie oväntade möten (#OväntadeMöten), där man helt enkelt får en samtalspartner framslumpad i ett lotteri. Vissa är kända makthavare, andra är mindre kända men har något viktigt att förmedla.

Vi gör det för att belysa något som är viktigt, något som inte får gå förlorat. Vi ses där, om du inte har för bråttom till ditt nästa möte.

Katarina Berggren, kommunstyrelsens ordförande (S), Botkyrka

Jimmy Baker, oppositionsråd (M) Botkyrka

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev