Vinnare 2017

Under årets upplaga av Stora Samhällsgalan delades priser ut till Årets Superkommuner, och dessutom belönades projekt i klasserna Årets samhällsbyggare, Årets välfärdsförnyare och Årets samhällsentreprenör.

 

Årets Superkommuner är ett försök att fånga in och väga samman ett antal framgångsfaktorer i kommunal utveckling. Hur ser den kommunala ekonomin ut? Vilka resultat uppnås i skolan? Hur många personer väljer att flytta dit från övriga landet?

Sundbyberg, Årets Superkommun storstad

Umeå, Årets Superkommun täta kommuner

Vara, Årets Superkommun landsbygd

Utmärkelsen Årets Superkommun bygger på strikta beräkningar. Kommunernas utveckling och förutsättningar på åtta områden undersöks. Kommunernas resultat sammanvägs och poängsätts. Rankningen görs i tre separata kommunkategorier: storstadskommuner, täta kommuner och landsbygdskommuner. Indelningen bygger på myndigheten Tillväxtanalys modell. Den som placerar sig främst i sin kommunkategori är en Superkommun.

– Vi mäter av de faktorer som vi anser är viktigast för en kommuns framtid bland annat i form av sysselsättning, arbetsmarknad och livskvalité. För oss är det viktigt att visa på goda exempel och på att framtiden också går att påverka, säger Olov Carlsson, chefredaktör på Dagens Samhälle.

Konkurrensen om segern i de tre jurybedömda klasserna var hård.  Juryn hade ett 90-tal kandidater att ta ställning till.

Vinnare i klassen Årets samhällsbyggare blev Askersunds kommun för Sjöängens kunskaps- och kulturcentrum. Sedan det stod färdigt i höstas har det blivit en verklig mittpunkt och mötesplats i kommunen. Sjöängen innehåller en högstadieskola, men också en fritidsgård, bibliotek, konsthall, storkök för alla kommunal verksamhet, turistbyrå, biosalong, konsertlokal, café och skolrestaurang. Med mera.

– Vi är jättenöjda med hur det blev och det är full aktivitet i huset. Men vi är inte klara. Verksamheten i huset kommer att utvecklas under flera år framåt. Det kanske aldrig ska bli riktigt färdigt rentav, säger Madeleine Andersson, kommunchef i Askersund.

Läs mer om Sjöängen här.

Priset Årets samhällsentreprenör gick till Studentvikarie, som med sin matchningsapp knyter ihop skolors vikariebehov med studenters möjlighet och lämplighet för att undervisa.

Idén väcktes av två Chalmersstudenter som själva arbetade som studiestödjare, och som såg skolornas behov av högskolestudenters kunnande. Via deras digitala plattformar, app och hemsida, sker en snabb matchning mellan skola och arbetsvillig student. Skolan anger kriterierna för uppdraget och skapar en förfrågan. Alla anslutna studenter som matchar och som angett sig tillgängliga får en notis om uppdraget och kan kvickt tacka ja via mobilen.

– Skolorna har ofta svar och en vikarie tillsatt inom fem minuter, säger Kristoffer Persson, vice vd och en av grundarna till Studentvikarie.

Konceptet fungerar. Premiäråret 2015 omsatte Studentvikarie cirka 7 miljoner. År två blev det över 23 miljoner. Nu är 225 skolor i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund anslutna och använder sig av Studentvikarie kontinuerligt. 100–150 studenter är ute och jobbar varje dag, och gör 3 000 till 4 000 timmar i skolorna. Läs mer här.

Till Årets välfärdsförnyare utsågs Bräcke diakonis mobila vårdcentral för asylsökande. Projektet startade då Bräcke diakonis vårdcentral i Skara blev ansvarig för de asylsökandes hälsoproblem och hälsoundersökningar på det nya stora asylboendet där.

– De kunde i realiteten inte ta sig till en vårdcentral. Så vi packade ner vad vi behövde i resväskor och åkte till dem i stället, säger Eva Öfwerman, verksamhetschef för den mobila vårdcentralen.

När flyktingvågen växte tog sig Bräcke diakoni an boende efter boende, också utanför Skaraborg, till exempel i Alingsås och Jönköping.  Teamet består av två läkare, två distriktssköterskor, en och en halv sjuksköterska och en undersköterska. Läkarna kommer från Syrien och Irak. Ytterligare en läkare, som talar persiska, är kopplad till teamet.

Resultat? Minskade kostnader, snabbare hjälp och tryggare patienter. Här kan du läsa mer.