Mobilt team rullar vidare

En av förra årets vinnare var Bräcke diakoni, vars mobila vårdcentral för asylsökande blev Årets välfärdsförnyare. Projektet startade då Bräcke diakonis vårdcentral i Skara blev ansvarig för de asylsökandes hälsoproblem och hälsoundersökningar på det nya stora asylboendet där.

Eva Öfwerman är tillförordnad verksamhetschef för både vårdcentralen Malmen och Mobila asylteamet.

Vad betydde utmärkelsen?

 – Det var en storslagen upplevelse och oväntat att vi vann! Vi tog tåget upp till Stockholm och hade egentligen inga förväntningar, mer än att det var spännande att vara nominerad. Men så roligt att vi fick förstapris!

Verkligheten har förändrats en hel del sen den mest intensiva tiden. Asylboendena är tömda och och antalet asylsökande har sjunkit. Men även om uppdragen har ändrats, så finns den mobila verksamheten kvar, berättar Eva Öfwerman.

– Det finns mycket som blir enklare i den mobila formen, och många är fortfarande i behov av hjälp. Det kan vara vaccinationer, stöd vid psykisk ohälsa bland annat. Vi planerar också att starta en hälsoskola för att bättre förebygga olika sorters ohälsa.

Det var den extrema situationen under hösten 2013 som födde idén med en vårdcentral som rymdes i några resväskor, men Eva Öfwerman menar att erfarenheterna är giltiga även i framtiden.

– Sjukvården står inför stora utmaningar och man måste våga ändra på invanda mönster. Måste verkligen en patient alltid komma till ett sjukhus eller vårdcentral? Uppsökande verksamhet kan många gånger vara smartare; den är kostnadseffektiv, man kan ge snabbare hjälp och man får tryggare patienter. Det är enklare än man skulle kunna tro. Jag är övertygad om att vi kommer få se mer av detta framöver.