tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Ylva Johanssons nya uppdrag är akut

Med den takt som regeringen har tagit sig an integrationsfrågorna finns det anledning till oro. Trångboddheten är ett faktum. Olagliga transaktioner med kontrakt pågår för fullt. Och det är de som står längst bak i bostadskön som är de som får betala det högsta priset.

Publicerad: 2 mars 2016, 09:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det behövs nu en politik för en bostadsmarknad där alla – inte bara de som redan släppts in – får vara med.

Foto: Vilhelm Stokstad, TT


Ämnen i artikeln:

BostadsbyggandeStockholmBostadsbristenBostadspolitikBostadspolitiska samtalen

Sverige har fått en integrationsminister! Med uppdrag att ta initiativ inom både utbildnings- och bostadspolitiken. I praktiken är det just den rollen som arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har fått, även om det inte kommer att stå på visitkortet. Det är inte en dag för tidigt. I ljuset av den flyktingkatastrof vi fortfarande befinner oss i borde det ha skett för länge sen.

Men det räcker så klart inte med en ansvarig minister. Det behövs en politik också. En brännande fråga är var alla nyanlända ska bo och hur de ska bo? Tillfälligt tak över huvudet är en sak, ett hem att rota sig i, är en annan.

Antalet personer som kommer att behöva bosättning i en kommun kommer att öka betydligt under de kommande åren – cirka 160 000 personer fördelat på 2016 och 2017, bedömer Migrationsverket. Detta sker i en tid då bostadsbristen sedan länge okontrollerat fått jäsa till rekordnivåer.

Möjligheten att skaffa bostad är ett av de områden som allra tydligaste gestaltar utanförskap. När det kan ta över ett decennium att komma fram i bostadskön i Stockholm är det svårt för den som för något år sedan aldrig kunnat drömma om att flytta till Sverige att hävda sig. När man kommer från ett annat land, är utan nätverk och kontakter, saknas för de flesta vägar till ett andrahandskontrakt.

Så här skulle det inte behöva vara. Nycklarna till en fungerande bostadsmarknad är politiska. Nu pågår de bostadspolitiska samtalen mellan regeringen och oppositionen. Det är fundamentalt att dessa leder fram till beslut som ökar byggandet. Men de måste också fokusera på den svårare och politiskt mer känsliga frågan om hur befintliga bostäder kan användas bättre.

Det handlar om nya vägar in på bostadsmarknaden, människors möjligheter att flytta och på ett tryggt sätt byta bostäder, i stället för att krampaktigt slåss för att behålla sin position i livets ofta ganska slumpmässiga bostadslotteri.

Låt oss påminna om att den billigaste hyresrätten är den som redan finns. Det behövs nu en politik för en bostadsmarknad där alla – inte bara de som redan släppts in – får vara med. En lång rad experter pekar på vad som behövs göras.

Ylva Johansson bör ta till sig vad Boverket, Långtidsutredningen och Bokriskommittén har kommit fram till krävs för en bättre bostadsmarknad:

Reformerat hyressättningssystem, med fortsatt starkt konsumentskydd.
Förenklingar i byggprocessens alla delar.
Skatteändringar som minskar inlåsningseffekter och ökar rörligheten.
Bättre skattebalans mellan upplåtelseformer.
Låg moms på hyra.
Utökat bostadsbidrag.

Med den takt som regeringen har tagit sig an integrationsfrågorna finns det anledning till oro. Trångboddheten är ett faktum. Olagliga transaktioner med kontrakt pågår för fullt. Och det är de som står längst bak i bostadskön som är de som får betala det högsta priset. Ylva Johanssons uppdrag är akut.

Karin Karlsbro, hållbarhetschef Fastighetsägarna Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev