tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Vi behöver fler hyresrätter och färre regleringar

Om Ulf Kristersson menar allvar med att Moderaterna ska bli klassresenärernas parti måste han också våga ställa krav i bostadssamtalen med Mehmet Kaplan.

Publicerad: 2 februari 2016, 14:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

För studenter är bostadsfrågan extra viktig. På många orter är det svårt att överhuvudtaget hitta någonstans att bo. Fler hyresrätter skulle lösa delar av problemet.


Ämnen i artikeln:

BostadspolitikModeraternaBostadsbyggandeHyresrätterStudenterBostadsbristenBostadspolitiska samtalen

Under Alliansåren 2006-2014 hände det mycket i Sverige. Monopol avskaffades, skatterna sänktes och utanförskapet bröts.

Viktiga, och ofta tuffa, reformer genomfördes för att fler skulle komma i arbete. I bostadspolitiken var däremot reformivern bortblåst och de stora förslagen uteblev.

Även om Socialdemokraternas byggambitioner inte var högre åren innan bär Alliansen ett ansvar för den bostadsbrist vi ser i dag. Därför är det upp till bevis för Moderaterna under bostadssamtalen.

För oss studenter är bostadsfrågan särskilt viktig. Inte nog med att bostaden ofta utgör den största kostnaden i ett allmän kärvt ekonomiskt läge, det är också svårt att överhuvudtaget hitta tak över huvudet i någon av studieorterna.

I de större universitetsstäderna är situationen ännu värre. Där måste man antingen ha rika föräldrar, ha stått i kö sedan barnsben eller ha en närstående som bor på orten.

Om Ulf Kristersson menar allvar med att vi ska bli klassresenärernas parti måste han också våga ställa krav i bostadssamtalen med Mehmet Kaplan.

Hyresrätten är en viktig bostadsform för oss studenter. I andra länder är det den som är lättast att få tag i och passar perfekt för tillfälliga boenden. Så ser tyvärr inte situationen ut här.

Moderata Studenter vill att Ulf Kristersson ska föra upp hyresregleringen på agendan. Det finns pragmatiska förslag som inte hotar befintliga hyresgästers besittning, exempelvis genom fri hyressättning vid nyproduktion.

Sveriges studenter behöver fler hyresrätter och färre regleringar.

Bullerregler, strandskydd och detaljplaner i all ära, men sanningen är att det i både M- och S-ledda kommuner inte byggs tillräckligt – oavsett byggregler.

För moderater kan villaägarnas priser vara överordnat byggande, och för miljöpartister en groda eller en buske.

Det måste bli svårare att hindra byggande genom inrättandet av nya kommunala naturreservat och dessutom borde staten straffa kommuner som sitter på obebyggd mark.

En tredje fråga Moderaterna borde bli mer offensiva i är överklagandeärenden. Arga hundägare, rättshaverister och trädvänner borde inte ha rätt att göra så stora inskränkningar i äganderätten som de har i dag.

Förlorar man en överklagandeprocess borde rättegångskostnaden tillfalla den förlorande parten – precis som det svenska rättssystemet fungerar i andra tvistemål.

Det sveket Alliansen gjorde mot oss studenter genom låta bostadsbristen gå så långt har nu Moderaterna ett ansvar att lösa. Det är upp till bevis för Ulf Kristersson.

Benjamin Dousa, riksordförande Moderata Studenter

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev