söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Vi är inte på väg att lösa bostadskrisen - tvärtom

Svensk bostadspolitik är i kris. Det byggs visserligen oerhört mycket men det är en tillfällig kuliss som kommer att rasa samman när högkonjunkturen är över. Det skriver Muharrem Demirok, (C), kommunalråd i Linköping.

Publicerad: 22 september 2017, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det saknas, enligt skribenten, förståelse för bostadskrisen i Sveriges Riksdag.


Ämnen i artikeln:

BostadsbristenBostadspolitikRegeringen

Det är ingen plötsligt uppkommen kris. I stället är det en kris som öppet och tydligt sprungit mot oss under många år. Debatten är ganska het vad gäller orsaken till krisen, men svaret är ganska givet. Orsaken är undfallenhet att agera.

Det kan tyckas konstigt att tala om kris när det samtidigt byggs oerhört mycket. Sanningen är dock att dagens höga byggtakt är en tillfällig kuliss. Dels för att nuvarande byggtakt till största del är en effekt av en väldigt god konjunktur. Dels för att det som produceras till stor del inte matchar det behov som finns.

Förutsättningarna för att nuvarande byggtakt ska kunna hålla över tid är små, med nuvarande bostadspolitik. Sker inga dramatiska strukturförändringar kommer Sverige att lämna denna högkonjunktur med sämre förutsättningar än någonsin. Byggtakten riskerar tvärbromsa redan inom något år.

Det var många som satte stora förhoppningar till de tvärpolitiska bostadssamtalen som inleddes 2016. Förväntan var att få långsiktiga spelregler och att rucka på de strukturer som hämmat ett hållbart byggande i Sverige. Förhoppningar grusades när samtalen brakade ihop ganska omgående. Slutsatsen av detta kan bara bli en. Det saknas förståelse för situationens allvar i Sveriges Riksdag.

Under många år spelades ett blame-game, där skulden för det låga byggandet bollades mellan olika aktörer. Ena stunden bar byggherrarna skulden för att i nästa stund hamna hos kommunerna och slutligen landa i att det var arkitektkåren som var boven i dramat. Sanningen är att alla som sysslar med samhällsplanering har del i skulden. De flesta inblandade har arbetat stenhårt med att utveckla sina arbetssätt, men det hjälper föga när den viktigaste aktören inte ändrat grundläggande strukturer. Sveriges Riksdag äger nycklarna till helheten. Där sätts spelregler för kommuner, byggherrar, fastighetsägare, bostadsköpare, hyresgäster, myndigheter och statliga verk. Tyvärr har den instansen brustit i sitt ansvar och har inte gjort vad som krävs för att vare sig hindra den bostadspolitiska krisen eller mildra dess effekter.

Även om inget parti kan svära sig fri från skuld, så ligger det yttersta ansvaret hos regeringen. En uppmaning till bostadsminister Peter Eriksson är därför att återuppta de bostadspolitiska samtalen, snarast. Utse partirepresentanter från kommunerna, i stället för att välja från riksdagen.

Kommunpolitikerna ser effekterna av den bostadspolitiska krisen varje dag och notan hamnar nästan uteslutande hos kommunerna. Kommunpolitiker är vana att jobba med den verktygslåda som finns till hands och vet vilka verktyg som behövs, bortom de partipolitiska låsningarna.

I kommunpolitikens vardag syns det absurda med andra- och tredjehandskontrakt på hyresrätter. Där syns också de många som tvingas tacka ja till extremt dyra förstahandskontrakt. I kommunerna syns det ökande gapet mellan de som redan äger och de som vill äga sin bostad. Kommunpolitiker ser hur flera bor sig rika samtidigt som en allt större grupp hyr sig fattiga. I kommunerna är det tydligt hur familjer tränger ihop sig samtidigt som drömmen om det egna huset blir alltmer avlägsen. Kommunpolitiker över hela Sverige ser detta och tvingas hantera konsekvenserna. Därför kommer också kommunpolitiker att hitta en blocköverskridande och långsiktig lösning. Något som riksdagen misslyckats med.

Peter Eriksson, återuppta de bostadspolitiska samtalen med ambitionen om att dessa ska vara klara innan valet 2018.

Muharrem Demirok, kommunalråd (C) i Linköpings kommun och initiativtagare till Vallastaden, Bo- och samhällsexpo 2017

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev