Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsbyggnad

Vem har ansvaret för hyresrättens framtid?

2010 ändrades lagen så att hyrorna bättre ska spegla värdet på bostaden. Därmed försvann de kommunala bostadsbolagens hyresnormerande roll. Men vi ser dock inte att det skett några förändringar – en bidragande faktor är Hyresgästföreningens mycket starka ställning.

Publicerad: 20 februari 2017, 08:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

HyresförhandlingarAllmännyttanHyresgästföreningen

Vi har idag en stor brist på hyresrätter och samtidigt sker en våg av ombildningar till bostadsrätter i landet. Många investerare vill få rådighet över sitt kapital och det kan knappast fås via hyresrätter. Hur göra? Vi vill ju ha fler hyresrätter!

Med 2010 års lagstiftning kom möjligheten till att skapa en bättre överensstämmelse mellan hyres- och samhällsutvecklingen. De kommunala bostadsbolagens hyresnormerande roll försvann och hädanefter ska de agera enligt affärsmässiga principer. Det betyder bland annat att hyresförhandlingarna ska baseras på hyresgästernas allmänna värderingar istället för som tidigare utgå från de kommunala bostadsbolagens kostnadsutveckling. Vi ser dock inte att det har skett några förändringar. En bidragande faktor är den mycket starka ställning som förhandlingssystemet ger Hyresgästföreningen (HGF). Man är kvar i en slags självkostnadsprincip.

En bruksvärdeshyra ska spegla hyresgästens uppfattning av värdet på boendet såsom läge, standard och förvaltningskvalitet (till exempel service, drift, skötsel, trygghet, trappstädning, kundcenter, underhåll). Läget har knappt värderats alls i kommunala Växjöbostäders hyressättning. HGF vill heller inte värdera den goda förvaltningskvaliteten i hyresförhandlingarna, vilket är en mycket viktig faktor för hyresrättens värde.

HGF påpekar att Växjöbostäders goda ekonomi (då nära 2000 lägenheter nyligen sålts) gör att hyrorna inte behöver höjas nämnvärt. Det rimligaste vore ett nollbud enligt en av HGFs förhandlare. Samme förhandlare säger också att det är deras medlemmar som bestämmer om nivån på hyrorna och att det har förhandlarna att rätta sig efter. Vi ska också förstå, säger HGF, att medlemmarna som ingår i de stora förhandlingsgrupperna är gediget utbildade i ämnet hyresförhandlingar.

Ett förhållningssätt som är anmärkningsvärt är att HGF säger att hyrorna ska sättas i förhållande till hyresgästernas inkomst. Det är inte bara låginkomsttagare som bor i dessa fullserviceboenden! Allmännyttiga bostadsföretag ska erbjuda boendemöjligheter till alla, något annat är social housing.

Allvillagen innebär i praktiken att kommuninvånarnas tillgångar inte längre ska ”reas” ut med för låg hyra varje månad. Rätt hyra är bruksvärdeshyra och det innebär rätt pris på tjänsten som erbjuds varje månad. Rätt hyra innebär kanske också att man funderar på om man är i behov av sin stora lägenhet när barnen flugit ut eller när bostaden renoveras för att bli hållbarare. Den större lägenheten blir kanske ledig till någon som har en växande familj och man kan själv bo modernare och mer tillgängligt.

Detta skulle minska den överkonsumtion av boendeyta i hyresrätt som Boverket pekade på in sin utredning i mars 2014 i en analys av hyresregleringens konsekvenser. Det skulle också minska trångboddheten.

Hur gör vi med människor som har svårt att få ekonomin att gå ihop och som bor i hyresrätt? Vi hjälper dem genom det välfärdssystem som vi har genom exempelvis bostadstillägg. Växjös hyresvärdar bidrar till välfärdssystemet, men inte genom att frångå gällande lagstiftning för bruksvärdeshyror och rea ut hyresrätterna varje månad. Det är ett svek mot skattebetalarna som litar på att vi inte ger förmåner (låg hyra) till vissa – antingen de behöver det eller ej.

Vi hoppas att HGF blir den kunniga, opolitiska och insiktsfulla förhandlingspart samtliga hyresvärdar i Växjö (och sannolikt andra platser) behöver. Respektera lagstiftningen annars har vi fortsättningsvis ett hot mot det kollektiva förhandlingssystemet. I Stockholm har man nu tagit sitt förnuft till fånga och tecknat en överenskommelse om att utveckla ”Stockholmshyra” exempelvis.

Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag (SABO) har tillsatt en arbetsgrupp med vd:ar från allmännyttiga bostadsföretag i olika delar av Sverige. Uppdraget är att utifrån ett allmännyttigt perspektiv ge förslag på hur hyressättningen kan utvecklas och de kollektiva förhandlingarna förbättras. Varsågod – se detta som ett inspel för fortsatta diskussioner!

Catharina Winberg, ordförande (M) Växjö Kommunföretag AB

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev