Stadsbyggnad
Värdar, ta bort inkomstkraven!
I Stockholm bor varannan ung vuxen kvar hos sina föräldrar för att de inte får en egen bostad. Vi vill bygga fler hyresrätter snabbare men uppmanar även alla privata hyresvärdar att ta bort de förlegade inkomstkraven, så att fler får tillgång till de hyresrätter som finns, skriver Stockholms Stads bostadsborgarråd (V).
Publicerad: 9 april 2018, 03:15
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Låginkomsttagare har inte fler betalningsanmärkningar än andra vilket gör att inkomstkrav för hyresrätter är förlegat, enligt debattören.
Foto: Mostphotos
Ämnen i artikeln:
BostadsbristenDet är bostadsbrist i hela landet men i storstäderna är det värst. DN skrev förra veckan om bostadsbristen och höga hyror i Stockholm.
Vart femte hyresvärd i Stockholm kräver att du ska ha en årsinkomst som är tre gånger så hög som hyran. Det är privata hyresvärdar som kräver det, och vi uppmanar dem att ta bort dessa gamla regler som saknar relevans idag. Privata hyresvärdar säger att inkomstkravet finns för att de vill vara säkra på att hyresgästen har råd att betala hyran. Detta resonemang håller inte. Låginkomsttagare har inte fler betalningsanmärkningar än andra.
Om du har en hyra på 8 000 kronor i månaden så måste du ha en månadslön på över 31 000 kronor före skatt. Därför blir det väldigt svårt för ungdomar, ensamstående och låginkomsttagare att få en lägenhet. Den som har en hög lön har möjligheten att köpa en bostadsrätt. Alla har rätt till ett bra boende till ett rimligt pris.
Vänsterpartiet drev 2015 igenom att inkomstkravet ska bort inom allmännyttan i Stockholms stad. Antal obetalda hyror inom de kommunala bostadsbolagen har sedan dess minskat samtidigt som antal hyresgäster har ökat.
Vi kräver att alla privata hyresvärdar tar bort inkomstkraven och gör sina lägenheter tillgängliga för fler.
Vi nöjer oss inte med det. För att minska bostadsbristen måste vi bygga fler bostäder och det gör de kommunala bolagen i Stockholm. Men dagens byggtakt är inte tillräcklig. Vi måste bygga fler hyresrätter som vanligt folk har råd att bo i.
För två år sedan införde regeringen ett statligt investeringsstöd för att få byggbolagen att bygga billiga hyresrätter. I Stockholms stad har inga bostadsbolag byggt med detta stöd. Nivåerna i stödet måste höjas för att matcha bostadspriserna i Stockholm. Om regeringen menar allvar med att bygga bort bostadsbristen måste investeringsstödet förändras. Genom att sänka byggkostnaderna kan vi pressa priset på hyrorna.
Det gör vi med Stockholmshusen där vi har halverat byggprocessen från 8 till 4 år. Det gör vi med Snabba hus där vi på 1 år byggde 280 lägenheter i Västertorp för ungdomar som stått i Bostadsförmedlingens kö. Snabba hus är fabriksproducerade modulhus med färdigbyggda badrum, kök, förvaringsutrymmen och balkonger. Det blir billigare att bygga och det går snabbare att bygga klart. Snabba hus har dessutom fått flera designpriser.
För att minska bostadsbristen måste vi bygga tusentals nya lägenheter som måste bli tillgängliga för fler. Då kan vi inte ha orimligt höga inkomstkrav som stänger ute en stor del av befolkningen.
Jag uppmanar alla hyresvärdar att ta bort kraven på inkomst och fast anställning. De reglerna är förlegade och onödiga. Tillsammans kan vi göra bostadsmarknaden tillgänglig för fler.
Ann-Margarethe Livh, bostadsborgaråd Stockholms Stad (V)
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ämnen i artikeln:
Bostadsbristen